Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

XVII izložba jaja

Tradicionalna izložba Galerije Pero, "Velika uskršnja izložba umetnički oblikovanih jaja" biće prvi put održana u glavnom holu Delta City-ja od 10. do 15. aprila ove godine.

 


Ovu tradicionalnu izložbu koja se održava po 17. put u organizaciji Galerije Pero, a u saradnji sa Delta City-jem, sugrađani će moći da posete i da uživaju u originalnim kreacijama naših afirmisanih umetnika. Otvaranje će biti održano 10. aprila u 19 časova.



Prva Aukcija umetničkih jaja osnovana je  1992. godine kao jedinstvena manifestacija koja je pokrenula i utemeljila licitiranje umetničkih dela na našim prostorima. Od tada do danas, na ovom jedinstvenom, internacionalnom projektu učestvovalo je preko 300 umetnika iz zemlje i sveta, među njima i neka od naših najvećih imena savremene umetnosti: Mića Popović, Miro Glavurtić, Svetozar Samurović, Vlada Veličković, Dušan Otašević, Dragan Mileusnić, Miloš Šobajić, Olga Jančič, Radomir Reljić, Rada Selaković, Aleksandar Cvetković i drugi. Učestvovali su i umetnici iz Nemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Švedske, Brazila, Japana i Amerike. Predgovore za kataloge pisali su naši poznati pisci: Milorad Pavić, Svetlana Velmar Janković, Svetislav Basara, David Albahari, Ljubica Arsić, Aleksandar Gatalica, Siniša Kovačević ,Jovan Ćirilov i Vladislav Bajac.



Do sada je održano 12 Aukcija jaja i 4 izložbe, od kojih je prihod išao u humanitarne svrhe- za pomoć velikom broju bolnica,  devet Instituta Kliničko bolničkog centra i porodilištu u Boru. Slikari i Galerija Pero, pomagali su i renoviranje izgorelog JDPa,  Fakultet likovnih umetnosti, nastradalima u Aleksincu za vreme bombarodvanja. Od 2009. godine Aukcije jaja više ne postoje u takvom prepoznatljivom obliku, već organizujemo izložbe jaja. Ove godine, jaja je radilo 33 umetnika po pozivu. Nakon manifestacije u Delta Cyti-ju, izložba će biti premeštena u “Restoran 27“ na Senjaku, Istarska 27.



Više o radovima pogledajte na sajtu Galerije Pero, www.galerijapero.com


 


 


Datum objavljivanja: 09.04.2012.