Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

XVI UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, XVI UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima, od 2. do 17. decembra 2021. Otvaranje: 2. decembar, u 19h.

 



 


Učesnici:



Milica Denković,Zoran Dimovski, Snežana Zlatković, Živana Mijailović, Irena Muhar, Ivan Perak, Slobodan Stošić



 



Kustos i selektor: Sonja Jankov



 



Izložba (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima okuplja likovne umetnike, arhitekte i dizajnere različitih generacija koji u svojim radovima tematizuju, dokumentuju, stvaraju i oblikovno (re)definišu funkcionalne, psihološke i kulturološko-istorijske aspekte arhitektonskog prostora. Za razliku od izložbi održanih tokom prethodne dve manifestacije Umetnost, arhitektura, dizajn koje su okupljale samo savremene umetnike s domaće i internacionalne scene, ova izložba, pored savremenih umetnika, uključuje i radove arhitekata i dizajnera, kako bi se stvorio otvoreni dijalog između profesionalaca iz različitih disciplina.



Izložba uključuje nove radove koji su ovom prilikom prvi put izloženi, recentne produkcije nastale u okviru internacionalnih projekata u zemlji, radove nastale tokom internacionalnih umetničkih rezidencija u inostranstvu, segmente doktorskih ili master istraživačko-umetničkih projekata i rezultate samostalnih umetničkih istraživanja. Cilj izložbe je da kroz interdisciplinarni pristup ukaže na načine promišljanja, građenja i upotrebe arhitekture, imajući na umu da je ona pokazatelj, pa čak i simbol, mnogo širih tema i da je metod kojim individua može da nađe/stvori svoje mesto u savremenosti.



Odabirom radova ovih umetnika, dizajnera i arhitekata, izložba (De)konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima interdisciplinarno pristupa pojmu arhitekture kroz medije crteža, filma, instalacije, objekta-prototipa, foto-montaže, foto-instalacije, metodološko-istraživačke koncepcije, re/de-konstruišući motiv i simboliku arhitekture iz različitih autorskih perspektiva. Ovakav odabir je načinjen da bi se ukazalo na međusobno nadograđivanje i nadopunjavanje pogleda na arhitekturu sa stanovišta različitih disciplina, kao i da bi se podvukao interdisciplinarni karakter izložbe. Izložbom se prikazuje da arhitektura nije samo mesto nego fluidni prostor i znak koji nam omogućava da se krećemo, imamo identitet i osećaj pripadnosti i prisustva. Izložba time pruža novo gledanje na arhitekturu čime ona prestaje da bude čvrsta, nepomična masa, nego postaje proces na koji utičemo, s kojim se menjamo i kojim menjamo svoj odnos prema svetu oko sebe.



 

(izvod iz teksta Sonje Jankov za katalog izložbe)



 





 


Datum objavljivanja: 25.11.2021.