Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

XV Festival KROKODIL - Prostori Slobode

XV Festival KROKODIL Prostori Slobode 15-18 jun 2023 Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

 



 


Dragi prijatelji, petnaesti put smo s vama, a po prvi put u novom, proširenom i unapređenom formatu, još jednom sa snažnom selekcijom pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi zahvaljujući kojima godinama već dokazujemo da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije mrtva, naprotiv.







Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim "vrednostima" koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja.



Zbog svega toga Festival KROKODIL se ove godine održava pod nazivom Prostori slobode.







Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i Festival KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije. Nakon svečanog otvaranja festivala u četvrtak 15. juna u 20 sati scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalog po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”, čekaju nas tri bogata celodnevna programska dana s prepodnevnim, popodnevnim i večernjim programima. Pozivamo vas da prošetate do Muzeja Jugoslavije, da povedete prijatelje, decu, ljubimce… da ponesete svoje omiljeno jastuče i/ili ćebence i da u hladovini parka uz fenomenalnu ponudu iz našeg food court-a uživate u besplatnim programima koji će se odvijati u tri distinktne programske zone: POP Zoni, Debatnoj Zoni te u Dečijoj i Gejming Zoni.







Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, bavićemo se nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama,  “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima naše zajednice; bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama.







Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS! ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije  S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije. Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i našu čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.







Sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće nam se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo, zatim sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima te legendarni Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.



Večernji program vodiće neponovljivi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.







U atmosferi opšteg bunta zarad ponovnog osvajanja olako izgubljenih ili još uvek nedosegnutih sloboda, šta drugo da kažemo osim da vam se neizmerno radujemo.







Dođite, dakle, u naš zajednički, jedinstveni, neponovljivi prostor slobode!







Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL











NAJVAŽNIJE INFORMACIJE O PRODAJI KARATA <http://www.ddtickets.rs> ZA

VEČERNJE PROGRAME











   Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe Festivala KROKODIL, u petak, subotu i nedelju 16, 17 i 18. jun. Ostali programi su  besplatni.

  Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 15. maja u 17 časova putem Gigs Tix prodajne mreže <https://new.gigstix.com/prodajna-mesta/> i online new.gigstix.com

<https://new.gigstix.com/event/xv-festival-krokodil-prostori-slobode-beograd-jun-2023/> kao   i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43) od petka 19. maja.

   Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 750 din, Cena  trodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 2100 din.

    Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1 do 15. juna: 850 din.

    Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 15. juna: 2400 din.

    Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi  na licu mesta 16,17 i 18.  juna: 950 din.

    Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.







Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.





Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2023.