Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

XV Beogradska mini_art scena

Tradicionalna XV Beogradska mini_art scena koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti, otvara se 16. decembra u 18. časova u Galeriji Singidunum. Autori koncepcije su arh. Miodrag Šurjanac i Mirjana Bajić, istoričarka umetnosti. Izložba traje do 10. januara

 


U sklopu sopstvenih transformacija, kao uslovu za vitalnost manifestacije, popularni MINI_ART je od prošle sezone i tematski. Dok je EROSNART-SCENA donela uzbudljive i provokativne tonove, ovogodišnja se, temom METAMORFOZA, približava likovnom metafizisu-koncepciji koja, još od velikog preteče Arčimbolda iz poznog XVI veka, opseda duhove koji u iskoraku iz realnosti, njenom preobražavanju, prirodnim ili artificijelnim silama, vidi područje za slobodno ispoljavanje imaginacije, moći predviđanja, fantastike i futuristike. Ovogodišnja izložba je ostavila slobodu da umetnici konkurišu i izvan tematskog bloka, radovima nastalim svim metodama i tehnikama likovnog i primenjenog stvaralaštva, uz mogućnost, kao jedna od retkih većih manifestacija u Srbiji, da studenti završnih godina visokoškolskih umetničkih ustanova, ravnopravno sa profesionalcima.




Na postavci, koja se otvara 16. decembra u galeriji SINGIDUNUM (zatvara se 16. januara 2009.) izlagaće 153 umetnika u redovnom konkursu, 20 u kategoriji "po pozivu" ( Rajko Popivoda, Danica Masniković, Kosta Bunuševac, Grbić Olivera ) i 5 gostiju iz Crne Gore i Slovenije.Ukupan broj eksponata je blizu 400, od koji je oko polovine u tematskom delu. Žiri za nagrade dodeliće, po tradiciji na otvaranju, glavnu nagradu i jednu nagradu na tematskom delu.

 


Odbor galerije "SINGIDUNUM", autor koncepta izložbe istoričar umetnosti Mirjana Vajdić-Bajić i kustos galerije "Singidunum", Zorica Djermanov, je dodelio nagrade XV Beogradske MINI- ART scene.


Prva nagrada za temetski deo izlozbe METAMORFOZA


Ozren Djurić za rad " Zimsko polje ", kombinovana tehnika


Prva nagrada za opsti deo izložbe


Dominika Morariu za rad " Pismo ", kombinovana tehnika


Pohvala


Zorka Stevanović Svirčev


 


 


Datum objavljivanja: 14.12.2008.