Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

World Press Photo

Jedan od pratećih događaja izložbe World Press Photo bila je dvodnevna radionica za 16 profesionalnih fotografa iz cele Srbije (16-17. maj 2009, Dom omladine). Radionicu su organizovali Ambasada kraljevine Holandije, Misija OEBS u Srbiji i Dom omladine Beograda.


 


Predavač je bio holandski foto reporter Dirk Jan Viser, čiji je rad usredsređen na savremene socijalne teme, odnosno na posledice politike na život pojedinca.



Polaznici su imali rok od dve nedelje da pripreme radove na temu "Obnova".



Prvog dana, nakon predstavljanja portfolija predavača i svakog od novinara ponaosob, Dirk Jan Viser je govorio o načinu na koji se gradi priča u foto žurnalizmu, šta je potrebno da bi se neko istraživanje započelo i kako funkcioniše fotografsko tržište u svetu.



Drugog dana radionice učesnici su predstavljali radove koje su pripremili, zajedno ih komentarisali i izabrali po jednu najbolju fotografiju od svakog polaznika. Izabrana fotografija Sanje Knežević "Lamb in the car/Jagnje u kolima", iz serije o beogradskim Romima objavljena je u holandskim novinama "NRC Next”"po završetku radionice.



Najsnažniji utisak na Dirka Jan Visera ostavila je reportaža Marka Risovića o bivšem Legionaru i reportaža Sanje Knežević o beogradskim Romima.



Svi učesnici su bili veoma zadovoljni i izrazili su nadu da će slične radionice biti ponovo organizovane. Radionicu je obeležilo prijatno raspoloženje, razmena iskustava i lepo druženje sve vreme tokom njenog trajanja.



Fotografije nastale tokom radionice izložene su u holu Doma omladine Beograda do 30. maja.


 


 



Datum objavljivanja: 27.05.2009.