Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Windows u prirodu

Magistarska izložba digitalnih grafika, autorke Vesne Opavsky u Galeriji FLU, Knez Mihajlova 53. Otvaranje je 5. novembra u 19 časova. Radovi se mogu pogledati do 14. novembra, 2009. godine.

 


Grafike, koje predstavljaju šumsko okruženje, autorka doživljava kao skloništa od urbanizma. Pri savremenom, digitalnom procesu njihove izrade ona pokušava da sjedini dva sveta: prirodu, koja je postojala mnogo pre čoveka, i elektronski svet, koji je čovek sam sebi kreirao. Iako prvobitno njen sastavni deo, čovek je sam sebi postao prepreka na putu do prirode.


Vesna Opavsky je kroz stvaranje pokušala da prizove trenutke koje je kao mlađa provodila u prirodi. Svoja sećanja na prirodu postavila je u digitalni ram gde planira da ih čuva od zaborava


 "Moj stav prema prirodi je nezahtevan. Smatram da je ona dovoljnasama po sebi - potpuna, uz nas koji je cenimo, ili bez nas. Ljudske svesti se rađaju i prolaze, a priroda ostaje. Mi tehnološki napredujemo, osećamo da je krotimo i savladavamo, a onda prolazimo, završavamo se. Za sobom, svaka generacija, ostavlja tragove svojih grešaka, preterivanja, velikih očekivanja, koji nestaju u nepobedivoj regeneraciji prirode. Priroda je večna."


Vesna Opavsky


Čuvajmo prirodu – potrebna nam je!


 Izložba će biti otvorena do 14. novembra 2009.


 


Datum objavljivanja: 23.10.2009.