Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Wilanów Genius Loci - dva ugla posmatranja

Wilanów Genius Loci - dva ugla posmatranja, Studenti Departmana grafike Akademije lepih umetnosti, Varšava, Poljska. Četvrtak 12. april u 19h. Galerija FLU, Galerija IZLOZI, Knez Mihailova 53 Homobotanicus Agnieszka Cieslinska Četvrtak 12. april u 19:30 h Galerija Centra za grafiku, Pariska 16.

 



U okviru svojih međunarodnih akademskih aktivnosti Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu uspostavio je saradnju sa  Akademijom lepih umetnosti iz Varšave (Poljska). Ova obrazovna institucija jedna od najznačajnih umetničkih škola u Poljskoj, a zahvaljujući svom uvek inovativnom kurikulumu tokom dugogodišnjeg delanja, predstavlja poseban deo njene kulturne baštine.



Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu od četvrtka 12. aprila, u svoja tri galerijska prostora, galeriji FLU, galeriji IZLOZI i galeriji Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA, ugostiće studente i profesore Departmana za grafiku Varšavske Akademije lepih umetnosti.



U Galeriji FLU i galeriji IZLOZI zainteresovana publika imaće prilike da se upozna sa radovima studenata druge godine, nastalim u okviru projekta Wilanów Genius Loci - dva ugla posmatranja. Wilanów Genius Loci poduhvat je nastao kao zajednički rad Odseka za teoriju savremene grafike i Studija za grafiku koji vodi profesorka Agnieszka Cieslinska, u čijoj realizaciji su učestvovale Akademija lepih umetnosti i Fondacije „Marijuš Kazana”. Mladi autori okupljeni su oko zajedničke inspirativne tačke: Palata u Vilanovu i njena okolina. Rad na projektu trajao je nekoliko meseci i obuhvata metodičan pristup koji podrazumeva opis celokupnog stvaralačkog procesa i njegove grafičarske rezultate.





 



Galerija Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA ugostiće umetnicu i profesorku na čelu Studija grafike varšavske Akademije, Agnieszku Cieslinsku. Ciklus radova HOMOBOTANICUS prikaz je intimnog imaginarijuma u kome prebivaju fantazmagorične predstave, metamorfirane biljke u humanoidna bića.



Izjava  umetnice: ,,Godinama, fokus mog rada je figuracija,  promatranje ljudske figure  i njene  trasnformacije.  U izvođenju mojih grafika koristim se tradicionalnim tehnikama koje podrazumevaju rad na metalnim pločama. Moje grafike su rezultat kombinovanja više matrica  pripremljenih u različitim tehnikama“.


 







 



 


Datum objavljivanja: 10.04.2018.