Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Watermark (ED)

Projekat WATERMARK(ED) je započet 2006. godine, u Italiji, u okviru manifestacije Mediterannean Art Meeting, na temu Voda. 30.juna 2008. u 20h izložba se otvara u Savremenoj galeriji UK Ečka. Izložbu čine digitalni printovi i instalacije.


 


"Efemernost ključnih životnih momenata, bez obzira na to da li su lepi ili ružni, a u to mogu uključiti i snove, kao specifične fragmente kosmičkih putovanja, kao "izlučevine" podsvesti, nagnala me je na pokušaj čuvanja, "pakovanja", "konzervacije" memorije u vremenu i prostoru.


Većina mojih značajnih trenutaka, ali i snova, vezana je za vodu, pre svega reke.Budući da živim u gradu, da je grad moja baza, a motiv urbane arhitekture moja osnovna preokupacija, možda čak i opsesija, priča o vodi je postala isprepletana sa tim, počela iz potsvesti da izbija na površinu, kao osnovna životna potreba, kao ravnoteža i pokušaj oslobadjanja, pročišćenja. Sve što me okružuje beležim kroz tekst i fotografiju, to dalje razgradjujem, mešam, kombinujem, spajam i mirim dve krajnosti, koje bi, u bilo kojoj drugoj situaciji, trebalo da potiru jedna drugu.


U ovom, konkretnom slučaju, grad se pojavljuje u dva vida: kroz minijaturne noćne fotografije – tzv. Nesanice, kao deo instalacije, a takodje je nagovešten i na digitalnim printovima, skriven u vodi, manje ili više izbijajući na površinu...Voda je sa druge strane dominantna, ona je svuda, deo je realnosti, ali i snova.Ona se u mojim snovima pojavljuje kao alegorija. Rečna voda, reka kao problem i kao razrešenje. Reka kao vid lične utopije, na javi, pa čak i u snu - iako prikriveno..."


U mom radu zastupljena je u tri vida: kroz fotografije, kroz zapise fragmenata snova, ali i u svom osnovnom obliku, ispunjavajući tegle, apotekarske i laboratorijske bočice, u okviru instalacije. Tehnički gledano, projekat WATERMARK(ED) se sastoji iz dve celine:

1. digitalnih printova, postavljenih u frizu, duž zidova cele galerije,

2. instalacija – objekata, koji će biti rasporedjeni u galerijskom prostoru, i koji su tematski povezani sa digitalnim printovima.


Nina Todorović je rodjena u Beogradu, 1973. godine.Diplomirala 1999. na FLU, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića.Od 2000. član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika. 2002. magistrirala, u klasi istog profesora. Od 1995. godine aktivno izlaže, a do sada imala 17 samostalnih i učestvovala na preko 120 grupnih izložbi, kao i brojnim likovnim kolonijama, radionicama i web projektima, u zemlji i inostranstvu (Kanada, Belgija, Madjarska, Makedonija, SAD, Slovenija, Estonija, Nemačka, Italija, Švajcarska,).


Nagrade:

2007. Wachtraum Award, u okviru Pixelstorm on-line projekta, Cirih, Švajcarska,

2006.- Konkurs BombART, projekat Mediterannean Art Meeting, Abruzzo, Italija, Nagrada za proširene medije, Prolećna izložba 2006, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Posebna nagrada likovne kolonije Sopoćanska vidjenja Novi Pazar, na Prolećnom salonu 2006, Umetnička galerija Stara Kapetanija, 2005. Pohvala žirija na Prolećnoj izložbi 2005 – Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd,

2003. Otkup - konkurs Gradskog sekretarijata za kulturu.


 



Datum objavljivanja: 29.06.2008.