Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vulkanova tajna, Zdravka Velovana

U utorak, 10. februara u 19 časova u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autora Zdravka Velovana, pod nazivom "Vulkanova tajna".

 


Zdravko Velovan rođen je u Beloj Crkvi 1954. godine. Završio je FLU, odsek slikarstva, u klasi prof. Milice Stevanović. Na istom odseku i kod istog profesora završio i postdiplomske studije 1992. Izlaže od 1981. Do sada je izlagao na 14 samostalnih i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osim u privatnim kolekcijama radovi mu se nalaze u pojedinim muzejima, galerijama...




Od mnogobrojnih nagrada i priznanja izdvojili bismo: 1987. nagrada Fonda FLU u Beogradu za crtež, 1989. Velika nagrada za slikarstvo FLU u Beogradu iz Fonda "Rista i Beta Vukanović", počasna diploma žirija na III međunarodnom gran priju likovne umetnosti u Nici, 1996. nagrada "Paja Jovanović" na I vršačkom likovnom salonu, dve III nagrade na izložbi crteža "Beograd 97" i "Beograd 2000", galerija NUBS, 2006. jedna od tri ravnopravne nagrade na Prvoj ULUS-ovoj bijenalnoj izložbi "Metod grafika", Cvijeta Zuzorić, Diploma žirija na Prvom međunarodnom bijenalu Exlibrisa na temu "Papir" , galerija Istorijskog arhiva Pančevo, 2007. pohvala žirija na II Bijenalu akta, Galerija kulturnog centra u Šapcu.




Pored slikarstva bavi se crtežom, grafikom i ilusracijom. Član je ULUSa i Ex libris društva Beograd.




autor i organizator, Nataša Brkić, akademski slikar


 


Datum objavljivanja: 09.02.2009.