Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vreme egzila

Instalacijom Vreme egzila, Goran Micevski tretira problem izgnanstva, prateći prisustvo ove teme u delima pisaca koji su lično bili primorani da napuste prebivalište .
Instalacijom Vreme egzila, Goran Micevski tretira problem izgnanstva, prateći prisustvo ove teme u delima pisaca koji su lično bili primorani da napuste prebivalište ili koji su se kroz svoja dela, imaginarne karaktere i narative bavili odlascima, čežnjom i nostalgijom, od Homera, Sv Jovana sa Patmosa i Dantea do Volta Vitmana, Franca Kafke, Bele Hamvaša, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihajlovića, Alberta Kamija, Stiva Brauna…Međutim, detekcija izgnanstva i nostalgije predstavlja samo polazište za instalaciju Gorana Micevskog, trag koji se u vidu fragmenata provlači kroz simulirane primerke jedne posebne edicije knjiga, koje se mogu otvoriti i pročitati samo na jednoj strani. Svaka od ovih ručno pravljenih knjiga “spojena” je sa uramljenom fotografijom ostrva iz turističkog kataloga i minijaturnim ventilatorom u pojedinačnu malu instalaciju. Neočekivanim suočavanjem tri elementa umetnik oslobađa mogućnosti promišljanja nostalgije, njene prezentnosti i sećanja kroz najrazlčitija račvanja savremenih uvida, kao i kroz odnos linearnog (pismo) i magijskog (fotografija) pristupa stvarnosti. Instalacija, sačinjena od opisanih mikro instalacija, biće “raspršena” i implementirana unutar Čitaonice Studentskog grada u nameri da se nametne studentima, stalnim korisnicima ovog prostora.
Goran Micevski je diplomirao fotografiju na FPU u Beogradu. Izlaže od 2000. godine.

 


Instalacijom Vreme egzila, Goran Micevski tretira problem izgnanstva, prateći prisustvo ove teme u delima pisaca koji su lično bili primorani da napuste prebivalište ili koji su se kroz svoja dela, imaginarne karaktere i narative bavili odlascima, čežnjom i nostalgijom, od Homera, Sv Jovana sa Patmosa i Dantea do Volta Vitmana, Franca Kafke, Bele Hamvaša, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihajlovića, Alberta Kamija, Stiva Brauna…Međutim, detekcija izgnanstva i nostalgije predstavlja samo polazište za instalaciju Gorana Micevskog, trag koji se u vidu fragmenata provlači kroz simulirane primerke jedne posebne edicije knjiga, koje se mogu otvoriti i pročitati samo na jednoj strani.


Svaka od ovih ručno pravljenih knjiga "spojena" je sa uramljenom fotografijom ostrva iz turističkog kataloga i minijaturnim ventilatorom u pojedinačnu malu instalaciju. Neočekivanim suočavanjem tri elementa umetnik oslobađa mogućnosti promišljanja nostalgije, njene prezentnosti i sećanja kroz najrazlčitija račvanja savremenih uvida, kao i kroz odnos linearnog (pismo) i magijskog (fotografija) pristupa stvarnosti. Instalacija, sačinjena od opisanih mikro instalacija, biće "raspršena" i implementirana unutar Čitaonice Studentskog grada u nameri da se nametne studentima, stalnim korisnicima ovog  prostora.    

Goran Micevski je diplomirao fotografiju na FPU u Beogradu. Izlaže od 2000. godine.


 


Datum objavljivanja: 18.05.2008.