Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vredan poklon Narodnom muzeju Zrenjanin

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 5. jula 2021. godine u 19h, biće predstavljene tri slike koje je Mirjana Teodorović Jančić iz Beograda testamentom zaveštala Narodnom muzeju Zrenjanin.


 


U pitanju su slike „Spaljivanje moštiju Sv. Save“ Vase Pomorišca i Slavka Gigića iz 1910. godine, „Đurđic“ Ivana Aleksića iz 1924. godine i „Mrtva priroda“ Katice Gligorijević Teodorović nastala oko 1920. godine.



Mirjana Teodorović Jančić se 2015. godine obratila Narodnom muzeju Zrenjanin sa željom da nakon smrti tri slike u njenom vlasništvu postanu deo bogatog fonda ove muzejske ustanove. Mirjana Teodorović Jančić rođena je 1925. u Velikom Bečkereku (danas Zrenjaninu). Školovanje je počela u svom rodnom gradu da bi se potom preselila za Plandište pa u Modoš (danas Jaša Tomić). Trgovačku akademiju je završila 1944. u tadašnjem Petrovgradu a potom odlazi u Beograd gde diplomira na Ekonomskom fakultetu. Bila je udata za operskog pevača Nikolu Jančića koji je umro 1985. godine. Mirjana Jančić Teodorović je preminula 30. aprila ove godine.



Sliku „Spaljivanje moštiju Sv. Save“ potpisuju 1910. godine Vasa Pomorišac i Slavko Gigić, učenici Stevana Aleksića. Ovaj čuveni slikar je u svojoj kući u Modošu imao atelje kroz koji su prošli mnogi talentovani mladići i devojke. Pomorišac i Gigić su monumentalnu kompoziciju „Spaljivanje moštiju Sv. Save“ naslikali u vreme dok su učili kod Aleksića koristeći kao predložak upravo jednu od verzija ove teme koju je uradio njihov učitelj. Sliku „Spaljivanje moštiju Sv. Save“ Vasa Pomorišac je Obradu Teodoroviću, ocu Mirjane Teodorović Jančić poklonio iste godine kada je nastala 1910.



Druge dve slike su takođe nastale u Modošu. „Đurđic“ potpisuje tamošnji paroh i brat Stevana Aleksića, Ivan Aleksić koji se i sam bavio slikarstvom. „Mrtvu prirodu“ je naslikala Katica Gligorijević, majka Mirjane Teodorovič Jančić, koja je takođe učila kod Stevana Aleksića, ali kada se u 18. godini udala za Obrada Teodorovića, posvećuje se porodici i više nije slikala.



Ovaj vredan poklon Narodnom muzeju Zrenjanin od strane Mirjane Teodorović Jančić, osim što uvećava i obogaćuje muzejski fond delima zavičajnih autora, ima značaj u promovisanju samog nesebičnog čina zaveštanja predmeta jednoj ustanovi zaštite i podseća na vrednost zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin, ali i na bogatu zavičajnu likovnost, u okviru koje modoška slikarska škola ima istaknuto mesto. O značaju poklona će govoriti Siniša Onjin, v.d. direktora Narodnog muzeja Zrenjanin i Olivera Skoko, viši kustos Zbirke likovne umetnosti, a postavka se može pogledati do 20. jula.


 



Datum objavljivanja: 29.06.2021.