Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vosak i figura

Centar za kulturu Kladovo, u periodu od 09. do 18. februara 2008. godine u Galeriji Doma kulture u Kladovu priređuje Izložbu VOŠTANIH FIGURA iz Sankt-Petersburga.


Kolekcija Muzeja broji oko 1.500 eksponata, svrstanih u 47 tematskih postavki. Trenutno se u Srbiji nalazi postavka od 26 eksponata. Ovo je peta po redu postavka voštanih figura u Srbiji. Sve figure koje se sada nalaze u postavci su rađene u prirodnoj velični. Za izradu ovih figura uloženo je mnogo truda, umeća i vremena da bi izgledale kao verne kopije poznatih imena u svetu istorije, politike, estrade, nauke itd. Na samoj izradi jedne figure učestvuje preko 20 ljudi raznih profila i delatnosti: od slikara, vajara, pedikira, manikira, šminkera, kostimografa, vlasuljara. Vreme koje je potrebno za izradu jedne figure je od 3 do 6 meseci u zavisnonosti od složenosti figure. Sama vrednost jedne figure je velika i kreće se od 7.000 do 8.000 dolara. Na svim figurama su kosa, trepavice, obrve od prirodnih vlakana, tako što se dlaka usađuje u vosak, pa jedna prosečna glava ima oko 45.000 uboda dok se glava sa bradom i  brkovima ima oko 60.000 uboda. Figure se rade od čistog pčelinjog voska, tako da izdržavaju temperature od minus 30 do plus 40 stepeni Celzijusa. Za mnoge posetioce izložbe je velika nepoznanica, pa se posetioci  najviše čude verodostojnoj izradi očiju na figurama. Oči se rade na poznatoj ruskoj očnoj klinici „Fjodorov“ i to je u stvari očna proteza koja se koristi i kod živih ljudi. Isto tako se ugrađuju i zubne proteze. Očne proteze, pored zubnih proteza, jedini su detalj na figurama koji nisu izrađeni od voska.


Na ovoj izložbi možete videti, 26 interesantnih ličnosti među kojima se nalaze Hari Poter i prijatelji, Brus Vilis, Ričard Gir, Raspućin, Merlin Monro, Osama Bin Laden, Čarli Čaplin, Pavaroti, Leonardno da Vinči, Robert de Niro, Agata Kristi i drugi



Datum objavljivanja: 07.02.2008.