Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vojvođansko slikarstvo danas

U okviru festivala Scena fest 2008, koji će ove godine trajati u Inđiji, od 4. do 13. avgusta biće prikazane dve izložbe posvećene savremenim zbivanjima u vojvođanskom slikarstvu.

 


U Galeriji Kuća Vojnović biće prezentovana izložba naslovljena "U proširenom polju slike", a u prostoru Galerije Kulturnog centra izložba "Slika i tekst". Takođe, novosadski umetnik Dragan Vojvodić će, na dan otvaranja izložbi, na inđijskom gradskom šetalištu, izvesti svoj performans.


Izložbeni projekat "Umetnost u Vojvodini danas: slikarstvo" inicirao je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Vojvodine. Realizaciju izložbe sprovodi Galerija Bel Art, a umetnička koncepcija je poverena Savi Stepanovu, likovnom kritičaru iz Novog Sada. Serija postavki ove svojevrsne "izložbe u procesu" započeta je krajem maja u "Galeriji slika Sava Šumanović" u Šidu, potom u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici, a još uvek je u toku izložba "Slika stanja stanje slike" u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Do kraja ciklusa različite izložbene postavke će biti postavljene u Galeriji Likovnog susreta u Subotici, u Narodnom muzeju i Galeriji Terra u Kikindi, u Galeriji Kulturnog centra u Vršcu, u Galeriji Likovne jeseni u Somboru, u Gradskoj galeriji u Bačkoj Topoli, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Vrbasu, te u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu (krajem novembra). Projekat "Umetnost u Vojvodini danas: slikarstvo" zamišljen je kao pregled aktuelnih slikarskih tendencija.

  

 "U aktuelnom trenutku, u vojvođanskoj umetnosti, postoji trend povratka slici. Javlja se čitav niz umetnika različitih generacija koji nastoje da svojim umetničkim projektima iznađu neke nove i drugačije mogućnosti slike. Najčešće se autori brinu o modernističkoj čistoti medija slike, potom istražuju unutar njene konceptualne strukture, uočava se i komentariše odnos slike i tehnologijskog okružja... Zbog toga se na aktuelnoj umetničkoj sceni u Vojvodini pojavljuju najrazličitiji vidovi slike (slike-printovi, video/kompjuterske slike, slike koje nisu naslikane nego su bukvalno napravljene, slike-objekti, konceptualističke slike) kojima se istražuje sama ideja slike i njenog smisla. Istovremeno, ponovni povratak slici i slikarstvu (re)afirmiše humanistički karakter stvaralaštva koji je bio ugrožen uznapredovalim oblicima tehnologije u umetnosti", kaže Sava Stepanov, autor izložbi.


U dve inđijske izložbene postavke biće prezentovana dela preko trideset izlagača. U izložbi "U proširenom polju slike" izlažu: Danijela Blatešić, Slavko Bogdanović, Olivera Brdarić, Zoran Bulatović, Goran Despotovski, Korina Gubik, Pavle Jovanović, Janko Katić, Renata Koler, Monika Sigeti, Marko Stojanović, Andrej Tišma, Dragomir Ugren, Ljubomir Vučinić, Dragan Vojvodić, Dušica Vesnić, Vera Zarić, Bosiljka Zirojević,  Milan Zulić, dok su u postravci izložbe "Slika i tekst"  zastupljeni: Biljana Bakaluca, Dimitrije Ćurčić, Goran Despotovski, Maja Erdeljanin, Andrea Ivanović, MP art, Dejana Nešović, Dejana Marišan, Nada Stojaković, Jaroslav Supek, Đula Šanta.


 


Datum objavljivanja: 31.07.2008.