Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vojska od terakote

U četvrtak, 1. oktobra u 19 časova u Galeriji SKC Novi Beograd održaće se promocija knjige i otvaranje izložbe fotografija, "Vojska od terakote", autorke mr. Vesne Dicić. Izložba traje do 3. oktobra.

 


O knjizi govore: prof.dr. Dušan Pain, Liu Yonghong, savetnik za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu, Milena Milenković, direktor izdavaćkog preduzeća Etno still i autor Vesna Dicić. moderator: Bojana Pokrajac


"Knjiga Vesne Dicić "Vojska od terakote"  je štivo u kojem je rekonstruisan način sahranjivanja, pogrebna praksa i običaj na dvoru dinastije Ćin u Kini, a prikazane su i glavne celine, kao i mnogi detalji ovog kompleksa, koji je značajan i za upotrebna istraživanja mediteranskih i bliskoistočnih civilizacija sa Kineskim carstvom...


...Posebnu zanimljivost predstavlja nalaz skulptura njegovih vojnika  vojska od terakote koja je ravna najvećem dometu umetnosti antike i smatra se osmim čudom antičkog sveta. Preko 8000 strelaca, kopljanika, konjanika u bojnom poretku sa najmonumentalnijim funus melitari ikada podignut i zamišljen. U okviru ovog odeljka analizirane su i grobnice članova vladarskog doma i dostojanstvenika dinastije Ćin."                                                                                  

prof. dr. Dušan Pajin




Autorka knjige Vesna Dicić dizajnirala je i odštampala u digital printu fotografije koje je koristila kao ilustracije u knjizi, grafički ih objedinivši kao celovit estetski doživljaj-izložbu, u posebnu likovnu celinu ali i ambient promocije knjige. Izložba će biti otvorena do 3 oktobra.

Koncepcija i realizacija izložbe: Nataša Brkić, akademski slikar


 


Datum objavljivanja: 29.09.2009.