Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vojo Stanić

U utorak 13. maja biće otvorena izložba slika, ( uz direktan tv prenos ), Voja Stanića.
Izložba slika jednog od najznačajnijih i najosobenijih crnogorskih slikara, Voja Stanića, objedinjuje 30 dela iz privatnih zbirki beogradskih kolekcionara nastalih u periodu između 1965. i 2000. godine, koja su retko ili nikada do sada izlagana.

 


Autor postavke je istoričar umetnosti Natalija Cerović, dok tekstove u katalogu potpisuju Nikola Mirkov i Natalija Cerović. 


Vojo Stanić je rođen u Podgorici 1924. godine. Završio je studije vajarstva u Beogradu. Vremenom se opredeljuje za slikarstvo. Nakon studija odlazi u Herceg Novi gde i danas živi. Imao je više samostalnih izložbi. Na Bijenalu vizuelnih umetnosti u Veneciji predstavljao je Jugoslaviju 1997. godine. 


U tekstu kataloga Natalija Cerović, između ostalog, tumači: "Razlika između ranih i zrelih radova je prevashodno u koloritu, volumenu i tretiranju elemenata kompozicije, dok tema i autorova poetika skoro da ne variraju. Resansna i barokna arhitektura Boke je jednako važna kao i likovi. Autor u dešavanjima ne učestvuje, nego sa svog prozora iz dana u dan beleži događaje i ljude, obogaćujući te scene ruhom mašte, snova i specifičnog mediteranskog lirizma. Mediteranski humor odlikuje i doza sete i melanholije. Zbog toga Vojo Stanić sudbinska pitanja dvojako tretira: jednim delom negira njihov značaj, dok drugim traga za odgovorima. Stanićeve slike, iako na prvi pogled deluju jednostavno i lako razumljivo, karakteriše zagonetnost i tajanstvenost nedokučivog". 


Izložbu u Galeriji RTS-a otvoriće direktor Televizije Beograd, Nikola Mirkov, i kulturolog, Ratko Božović, koji će govoriti o stvaralaštvu Voja Stanića. U direktnom prenosu otvaranja na Drugom programu RTS-a učestvovaće brojni gosti, likovni kritičari, umetnici, kolekcionari i poštovaoci Stanićevog stvaralaštva. Urednik i scenarista prenosa: Danijela Purešević, reditelj: Vujadin Vujović, voditelji: Marijana Terzin, Nađa Ivanji Švab, Marija Nenezić, Boban Kovačević.


 Portfolio Galerije RTS



Datum objavljivanja: 12.05.2008.