Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vojnici na plaži

U četvrtak 10. novembra u Prodajnoj galeriji Beograd u 19 časova otvara se izložba
"Vojnici na plaži" - Milan Blanuša, Aleksandar Rafajlović, Vojin Rajović. Čuvar plaže: Savo Popović


 


Savo Popović u autorskoj izložbi posebno koncipiranoj za prostor Prodajne galerije „Beograd“ pod nazivom Vojnici na plaži u dijalogu/trijalogu sa tri vrsna umetnika Milanom Blanušom, Aleksandrom Rafajlovićem i Vojinom Rajovićem razrađuje niz aktuelnih pitanja prisutnih na našoj umetničkoj sceni. Izložena umetnička dela impliciraju na upotrebu „klasičnog jezika“ u umetnosti u okolnostima i vremenu potrošačkog društva uz snažnu kritiku trenutne situacije u umetničkom i širem okruženju. Savo Popović ovde povlači paralelu između vojnika i umetnika, a kako sam kaže: „I umetnik je vojnik – graditelj moderne misli, na tom „pesku“ ostavlja svoj trag. Nalazi i ostavlja za sobom delić istine o civilizaciji, o čovečanstvu. Vojnik ima strategiju, kalkuliše. Umetnik stvara na putu ka istini i stvara instinktivno, ima instinkt Tvorca.“



...„Od tri „originalna umetnika” dva su (Blanuša i Rafajlović) već osigurala istaknuto mesto u srpskoj istoriji umetnosti, a trećem (Rajoviću) ostaje da se radom dokazuje uprkos raznim kustoskim „zabranima” u koje je teško prodreti... Sve to se ova tri umetnika različitih generacija uopšte nije ticalo. Nisu bili niti su i dalje skloni kompromisu, nisu koketirali sa kuratorima, nisu šarmirali selektore. Od samih početaka njihovo se stvaralaštvo hranilo širokim vidicima, ali svako od njih je u ta područja koračao sopstvenim sasvim različitim izrazom i prosedeom – pa ipak, sva trojica stvaraju na istom: putu ka istini. To se uklapa u činjenicu da u tekovine moderne umetnosti spada i njena svest da ne doprinosi ukrašavanju života – nego da sama po sebi stvara merila novih stvarnosti.“...                                                                              (Iz teksta kataloga: Savo Popović)



Milan Blanuša (Jagodina, 1943) diplomirao je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu 1967. u klasi prof. Ljubice Sokić, zatim 1971. završava postdipl. studije na Državnoj visokoj školi za lik. um. u Braunšvajgu. Postaje član ULUS-a, asistent za slikanje i crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Specijalizirao je grafiku na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Frankfurtu na Majni 1978. Radio kao redovni profesor Fakulteta lik. um. i na Cetinju (1999 – 2004) i kao redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu do 2011. Profesor emeritus je od 2013. godine

Aleksandar Rafajlović (1957) studirao je slikarstvo u Beogradu i Parizu. U Srbiji je umetnik, a ulični portretista u Portugalu. Potomak je freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole. Nagrađivan je umetnik koji je izlagao na mogim izložbama u zemlji i inostranstvu.


Vojin Rajović (Beograd 1972), diplomirao 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Komada. Izlagao je na mogim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Savo Popović (Beograd) nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Zagrebu započinje studije na Grupi za povijest umjetnosti. Studije nastavlja na beogradskom Filozofskom fakultetu gde je diplomirao kod prof. Lazara Trifunovića. Studijski je boravio na Fordam university, NY i Tufts University, Boston. Autor je više hiljada tekstova iz oblasti umetnosti, piše za dnevne i nedeljne časopise, autor je desetak izložbi, a bio je i član mnogih žirija.


 



Datum objavljivanja: 08.11.2016.