Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vojislav Radovanović: Rajski vrt

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, 17. marta u 20 sati otvara se samostalna izložba autora Vojislava Radovanovića, pod nazivom, "Rajski vrt". Izložba traje do 28. marta, 2014. godine.


 


Posle uspešno realizovane izložbe slika pod nazivom “Projekat: Rajski vrt” u novembru prošle godine u beogradskom Eurocentru, Vojislav Radovanović tokom meseca marta predstavlja svoje slike i novosadskoj i pančevajčkoj publici.

U Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada od 17. do 28. marta biće izložene Radovanovićeve slike velikog formata, uglavom akrilici na platnu sa apliciranim zlatnim ili srebrnim listicima, dok je u pančevačkom alternativnom umetničkom prostoru ‘GalleriaCaffe’ već otvorena izložba koja će trajati do 30. marta, na kojoj Vojislav izlaže kolaže i radove na papiru.

Izložbu u Kulturnom centru Novog Sada orvoriće istoričarka umetnosti Biljana Jotić. Kako ona ističe u tekstu kataloga koji prati izložbu, velika tema kojom se bavi ovaj maldi slikar  jesu korovi, biljke koje smatramo lošim i neprijatnim, ali kada ih doživimo sa umetnikovih platana, počinjemo da primećujemo njihovu drugu stranu, njihovu lepotu, njihovu blagotvornost i lekovitost…

Serijama slika “Korov uvek procveta” i “Projekat: Rajski vrt” Vojislav Radovanović ukazuje na odsustvo duhovnih vrednosti u savremenom društvu, dok nas svojim fokusom na lepoti detalja zove da osetimo njegove poteze i razumemo sakralnu dimenziju nastalih kompozicija, dodaje Biljana Jotić.

Vojislav Radovanović rođen je u Valjevu 1982. godine. Posle treće godine gimnazije upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu gde će 2005. godine diplomirati  na  slikarskom  odseku.  Sa petnaest godina prvi put je izlagao samostalno u Narodnom  muzeju u Valjevu da bi se na drugoj godini studija predstavio stamostalno i beogradskoj publici izložbom Bahth Culture u Studentskom kulturnom centru 2002. godine.  Godine 2004. stekao je doplomu na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu, dok je tokom 2011. godine boravio u Parizu na rezidencijalnom programu za umetnike u čuvenom Cité internationale des Arts. Pored umetnosti od 2008. godine aktivno se bavi i televizijskim radom u oblasti kulturno-obrazovnog i umetničkog programa. Do sada je izlagao na brojnim, kako samostalnim tako i grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inostranstvu: Pariz, Salzburg, Atina,  Solun, London, Nijagarini vodopadi, Skoplje, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad, Valjevo, Pančevo, Smederevo, Kraljevo, Zaječar, Smederevska Palanka... Vojislav Radovanović živi i stvara u Beogradu.


 


 



Datum objavljivanja: 12.03.2014.