Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vođenje na neviđeno

Vođenje na neviđeno Vodič na neviđeno Boris Dončić 9. septembar 2023. u 14 i 16 časova Muzej savremene umetnosti, I nivo (prizemlje) prijave na mejl: info@msub.org.rs

 



 


U fotofinišu „Plave izložobe“, pozivamo vas da dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti iskusite u mraku, baš onako kako slepe osobe vide fotografije, slike, crteže, kolaže, grafike, video umetnost. Sa povezima na očima, aktiviraćemo druga čula, osluškivaćemo, dodirivati, mirisati, a uz pomoć Borisa Dončića, vodiča na neviđeno, kretaćemo se kroz „Plavu izložbu“ i istraživati umetnička dela iz muzejskih zbirki. Vođenje na neviđeno se praktikuje u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu info@msub.org.rs. Kretanje kroz postavku olakšavaju taktilne, tiflo trake na podu, ali je daleko važnije poverenje koje u mraku dajemo vodiču i drugim ljudima u grupi.



„Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i sagledavanje likovne umetnosti. Gledanje umetničkih dela u mraku omogućili su studenti vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Oni su izradili prostorne, zvučne i taktilne interpretacije koje nam daju šansu da umetnost doživimo celim telom i iscrpnije istražmo potencijale umetnosti.



„Plava izložba“ je produžena i traje do 25. septembra. Do kraja izložbe biće organizovano još jedno vođenje na neviđeno, a tačni temini će biti blagovremeno objavljeni.


 



Datum objavljivanja: 07.09.2023.