Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vođenje na neviđeno

Muzej savremene umetnosti, Beograd Ušće 10, Blok 15 Vođenje na neviđeno Vodič na neviđeno - Boris Dončić 27. jul 2023. u 16.00 i 18.00 časova Muzej savremene umetnosti, I nivo (prizemlje) Prijave na mejl info@msub.org.rs

 



 


Publiku sa povezima na očima kroz izložbu vodi Boris Dončić, a kretanje je olakšano i tiflo trakama – taktilnim stazama na podu. Radi lakšeg i bezbednijeg kretanja, vođenje na neviđeno se odigrava u manjim grupama. Ovog puta organizovali smo dve grupe, prva startuje u 16.00, a druga u 18.00 časova i neophodno je da se unapred prijavite na adresu info@msub.org.rs.



Iskustvo života u mraku je za neke od nas svakodnevnica. Podaci Saveza slepih Srbije govore da je u našoj zemlji evidentirano oko 12.000 slepih i teško slabovidih svih uzrasta. Možda ne žive svi u totalnom mraku, ali svakako im je mogućnost doživljaja vizuelnih sadržaja otežana, pa samim tim ni umetničkih formi koje se obraćaju našem oku.



„Plava izložba“ poziva da u sagledavanju dela moderne i savremene umetnosti uključimo i druga naša čula. Četvrtak 27. jul je posebna prilika da stavite povez preko očiju i proverite na koje još načine možete da vidite umetnička dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti. Naše oko je organ, prenosilac informacija iz okruženja, a zapravo slike koje vidimo nastaju u mozgu i ceo proces kreiranja scena i predstava, kao i njihovog značenja, obojeni su mnogim drugim uticajima koji nemaju toliko veze sa našim očima. Naše oko i naš mozak, konstantno su pod dramatičnim uticajima slika iz okruženja. U toj šumi slika teško je odlučiti se koje su one koje nose relevantne informacije, a koje nas samo umaraju i čine da naša čula otupe.



Vođenje na neviđeno je prilika da zažmurite i dozvolite svom sluhu, mirisu, ukusu, osećaju za prostor, vašem celom čulnom telu, da se malo prodrma, razbudi i uroni u nova iskustva umetnosti.



Na „Plavoj izložbi“ izloženo je dvanaest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti i isto toliko interpretacija namenjenih direktnom i aktivnom korišćenju za bolje upoznavanje sa modernom i savremenom umetnošću. Vrednosti, simboliku i značenja plave boje na primerima umetničkih dela iz Muzeja savremene umetnosti, dostupni su direktnije i jasnije zahvaljujući interpretacijama – radovima studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trinaest studenata Vajarskog odseka FLU - Milica Anđelić, Ivan Bon, Bogdan Đukanović, Nikita Živanović, Strahinja Zoćević, Teodora Jovanović, Jana Jovašević, Ana Kocić, Pavle Radović, Vukašin Rajković, Maja Rakočević Cvijanov, Jouju Ren i Obrad Ćešić, zajedno sa profesorima Mrđanom Bajićem i Radošom Antonijevićem, stvorili su jedinstveni poligon za dijalog i višečulni doživljaj umetnosti celim telom.


 



Datum objavljivanja: 27.07.2023.