Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vođenja kroz izložbe u Kulturnom centru Beograda

Vođenje kroz izložbe, galerija Artget u 12. časova i Likovna galerija u 13. časova
Subota, 10. februar 2018. Galerija Artget – 17. godina Program uz izložbu Subota, 10. februar 12. Autorsko-kustosko vođenje kroz izložbu Učestvuju: Miloš Jurišić i Ivan Manojlović

 



FOTO-KOLEKCIJA MILOŠA JURIŠIĆA



Za razliku od fotografija u arhivima i muzejskim zbirkama, fotografije koje će postati deo privatnih fotografskih kolekcija pre toga egzistiraju svuda i nigde. Često rasute po tezgama neformalnih uličnih aukcija čekaju svoje nove vlasnike i večni smeštaj unutar nekog pažljivo organizovanog sistema. Kako je pisao Valter Benjamin osnov svake privatne kolekcije čini neka lična, uglavnom porodična priča, baš kao u slučaju kolekcije Miloša Jurišića.







Nadograđujući porodično fotografsko nasleđe, Jurišić je uvećavao svoju kolekciju spašavajući vredne fotografske primerke sa pijaca, aukcija i neretko zaboravljenih mesta. Iako do sada nije prikazana u formatu samostalne izložbe, foto-kolekcija Miloša Jurišića nam je zapravo vrlo dobro poznata. Kao obavezni deo mnogih istorijskih i kulturoloških izložbi i značajnih fotografskih publikacija, u 2018. godini ova foto-kolekcija beleži skoro 30 godina od svog prvog pojavljivanja na izložbi posvećenoj istoriji fotografije u Srbiji dr Milanke Todić iz 1989. godine. Od tada do danas Miloš Jurišić je sarađivao sa mnogim muzejima, kustosima i autorima, a kroz njihove izložbe i knjige kolekcija je predstavljena u Srbiji, Americi, Japanu, Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj. Nemerljiv je značaj ove i sličnih kolekcija za sagledavanje istorije fotografije u Srbiji kao i za razvitak fotografske kulture uopšte.



Deo iz teksta Foto-kolekcija Miloša Jurišića kustosa izložbe Ivana Manojlovića



* Umetnički direktor Galerije Artget u 2018: Ivan Manojlović



 

 

Galerija Artget , Trg republike 5/I

svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno

Program galerije Artget podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

Likovna galerija, Knez Mihailova 6



Program uz izložbu



Subota, 10. februar

13.00 Stručno vođenje kroz izložbu

Učestvuju: umetnica Nataša Škorić i kustos izložbe Gordana Dobrić

8 – 1.3. 2018.



Nataša Škorić/ Ni na nebu ni na zemlji, slike na metalu/ objekti

Na aktuelnoj izložbi Ni na nebu ni na zemlji u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda beogradska umetnica srednje generacije Nataša Škorić predstaviće slike/objekte iz svog najnovijeg opusa (2016-2017) koje prikazuju njena istraživanja i rad u različitim materijalima  u mediju tradicionalnog slikarstva.  U autentičnom poetskom diskursu umetnica  svoja istupanja iz postupka klasične slikarske prakse sprovodi  upotrebom  uljane i akrilne boje, grafita, laka, pigmenata i  drugih i netipičnih slikarskih materijala kao što je tkanina ili karton koje aplicira na neuobičajene  podloge kao što su auto-lim, crni lim, medijapan ploča, armirani beton ili kombinacija auto-lima, klirita i medijapana. Kao rezultat  decenijskih istraživanja u medijumu slikarstva na postavci su izložene trodimenzionalne slike-objekti i instalacije Nataše Škorić koji se mogu pratiti u više tematskih ciklusa i širem estetskom diskursu koji se kreće  od svedene geometrijske apstrakcije i rada sa slikarskom materijom , preko baroknih dekorativnih motiva, pa sve do reminiscencija i interpretacija simbola popularne kulture. Sva predstavljena dela su uglavnom velikih dimenzija (100h70cm, 200h120 cm, 40h280 cm, 200h70 cm).



Nataša Škorić je rođena u Beogradu 1971.  gde živi i radi. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, Crna Gora. Slike, crteže, objekte i instalacije izlagala je na preko deset samostalnihi izložbi u Beogradu, Podgorici, Cetinju i Kotoru, i na važnijim grupnim izložbama i poznatim bijenalima i manifestacijama savremene vizuelne umetnosti u Crnoj Gori, Srbiji i Francuskoj. Dobitnica je nagrade ULUCG „Petar Lubarda“ za 2004. godinu. Član je ULUS-a i ULUCG-a.


 



Datum objavljivanja: 09.02.2018.