Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vlaho Bukovac - Hrvatski kosmopolit

Na velikoj retrospekrivoj izložbi posvećenoj Vlahu Bukovcu, koja je u Gemente muzeju realizovana u saradnji sa Modernom galerijom Zagreb, biće izložena i četiri dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu.

 


Po izboru autora izložbe i kataloga Igora Zidića od ukupno 22 Bukovčeva dela koliko se čuva u Narodnom muzeju na ovoj izložbi biće izložena četiri dela: diptih Dedal i Ikar (1898), Probuđena (1908) i Autoportret (1911).


Diptih Dedal i Ikar (Ikarov pad) jedno je od najznačajnijih Bukovčevih ostvarenja iz njegovog zagrebačkog perioda. Delo je u potpunosti prožeto secesijom, simbolizmom i plenerističkim načinom slikanja i za umetnikova života izlagano je više puta. Probuđena je jedan od izrazitih Bukovčevih aktova iz prvog perioda njegove praške faze, od 1903. do 1914. godine, u kojem su nastala neka od najboljih Bukovčevih ostvarenja. Često je bila reprodukovana i izlagana na svim važnijim izložbama, a u Narodni muzej delo je došlo otkupom iz 1928. godine.Autoportret prikazuje samog umetnika onakvim kakav je on zaista bio, u ambijentu u kojem je on stvarao sva svoja dela u Pragu. Elegantan, duhovit, radan, okružen učenicima sa Praške akademije, ali uvek sa muštiklom i cigaretom koju nije ispuštao iz usta, Bukovac je ostavio za sobom jedan veći broj autoportreta, među kojima na istaknuto mesto dolazi i ovaj koji je u kolekciju  Narodnog muzeja dospeo kao poklon Ministarstva prosvete i crkvenih dela izlmeđu dva svetska rata.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 25.09.2009.