Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Veličković u Arte Galeriji

U Arte Galeriji 17. decembra u 19h biće otvorena izložba “Tela” Vladimira Veličkovića. Na izložbi biće prikazan crtež urađen tušem dimenzija 225x165 cm, a umetnik će se po prvi put predstaviti domaćoj publici i kao autor bronzanih skulptura.


 


Veličković i u svojim skulpturama, koje su recentni radovi nastajali u toku tekuće godine, ostaje veran svojoj prepoznatljivoj ikonografiji.  Gavranovi, vešala, hodajuća ljudska figura koja odlazi u ništavilo, nepregledne pustinje, plamen i dim – sve su to karakteristični za Veličkovića ikonički znaci, a na kraju tog niza, kao možda najkonkretniji, najdirektniji, najnesuptilniji izraz metafizičke sveljudske tragedije koju predstavlja na svojim platnima, crtežima i grafikama – stoji obezglavljeno ljudsko telo, odnosno “obeztelovljena” ljudska glava. Te glave, koje se opsesivno ponavljaju na njegovim platnima, uz pomoć bronze transponovane su u trodimenzionalan medij. Skulpture iz iste serije izložene su po prvi put u javnosti u Strazburu, gotovo istovremeno sa izložbom u Arte galeriji, tako da domaća publika ima priliku premijerno da se upozna sa njegovim novim radovima.


Pored crteža i skulptura, na izložbi u Arte Galeriji biće prikazani i filmovi Dragana Đorđevića inspirisani Veličkovićevim stvaralaštvom, koji reprodukuju karakterističnu atmosferu njegovih dela. Publika će na otvaranju moći da vidi još sedam dela Vlade Veličkovića koji će biti izloženi u novoj Arte Galeriji koja će se otvoriti te večeri.


Vladimir Veličković, profesor slikarstva na pariskoj umetničkoj akademiji i član srpske i francuske  Akademije nauka i umetnosti, poslednji put je u Beogradu izlagao svoje radove velikog formata u galeriji SANU pre šest godina. Njegova izložba u Arte Galeriji, nakon duge pauze, prilika je za mnoge da se upoznaju sa novim segmentom njegovog opusa – skulpturom i da na jedan interesantan način, kroz filmove Dragana Đorđevića, sagledaju delo Vladimira Veličkovića. Na samom otvaranju Veličković će potpisivati svoju monografiju koja će moći da se kupi u Arte Galeriji za vreme trajanja izložbe.


Izložba će biti otvorena do 17.01.2009.


 



Datum objavljivanja: 12.12.2008.