Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Veličković dobitnik Nagrade Sava Šumanović

U četvrtak 8. aprila 2010. godine u 18. časova u Velikom holu Izvršnog veća AP Vojvodine, biće priređena svečanost dodeljivanja Nagrade Sava Šumanović za likovnu umetnost našem uglednom umetniku Vladimiru Veličkoviću koji živi i stvara u Parizu.

 


Nagradu za likovnu umetnost Sava Šumanović Vladimiru Veličkoviću  će uruičiti Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu.


Nagrada Sava Šumanović se dodeljuje 12 put, a dosadašnji laureati su Dragomir Ugren, Mrđan Bajić, Zdravko Mandić, Dušan Otašević, Miodrag B.Protič, Živko Grozdanić, Milan Blanuša, Mileta Prodanović, Sombati Balint, Raša Todosijević i Mira Brtka.


U obrazloženju ovogodišnje Nagrade Vladimiru Veličkoviću, Žiri (Sava Stepanov, Vesna Latinović i Vesna Burojević), između ostalog, konstatuje da ovaj umetnik „na jedan kontinuiran način razvija filozofiju svog slikarstva posvećenog temi čoveka i njegove sudbine u burnim vremenima druge polovine proteklog i tokom prve decenije aktuelnog stoleća  kao i da umetničke sudbine Vladimira Veličkovića i Save Šumanovića mogu da se uporede. Jer, kao Šumanović i Veličković je deo svoje stvaralačke egzistencije vezao za Pariz nikada ne prekidajući veze sa domovinom i umetnošću koja se ovde odvijala; kao Šumanović i Veličković se u svojim slikarstvima bavi figurom i pejzažom – ne da bi ih interpretirao ili  podražavao, nego da bi otkrio objektivnu istinu o stvarnosti, da bi svojim slikarstvom izricao relevantne zaključke o svom vremenu, o svojoj epohi. Uostalom, kao Šumanović i Veličković je ostvario jedan osoben opus i tako zauzeo značajno mesto u dosadašnjoj istoriji srpske umetnosti.“ 


Osnivači Nagrade su Galerija Bel art, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, te Novosadski sajam a pokrovitelj je Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine


Datum objavljivanja: 08.04.2010.