Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Tatrević: Portreti umetnika

U Prodajnoj galeriji Beograd u četvrtak 12. aprila u 19 časova otvara se izložba
"Portreti umetnika", autora, Vladimira Tatarevića,12 – 30. april 2018.


 


Vladimir Tatarević se u Prodajnog galeriji „Beograd“  predstavlja izložbom fotografija „Portreti umetnika“  u okviru koje će publika moći da vidi 24 crno bela portreta naših poznatih umetnika kao što su: Vladimir Veličković, Ivana Vujić, Branimir Karanović, Mitar Trninić, Dragoljub Raša Todosijević, Kosta Bunuševac, Ivan Tasovac i drugi. Vladimir Tatarević je i ovog puta pokazao visoke domete svog fotografskog umeća, kao  i izvrsnost tehničkog izvođenja u crno beloj fotografiji.





“Većina ovih portreta snimljena je u studiju ispred neutralne pozadine. To i crno-bela tehnika su im je jedine zajedničke karakteristike, jer ukoliko se pažljivo pogledaju svaki je specifičan i poseban. Kod nekih fotografija određeni gestovi, poze modela i naravno osvetljenje koje je kod svake različito, kao i različiti uglovi s nimanja su Vladimiru Tatareviću bili više nego dovoljni da stvori veoma upečatljive portrete. Kod drugih fotografija glavnu rolu pomenuti elementi dele i sa mnogim drugim činiocima ne samo dobrog portreta već i fotografije uopšte. Na primer sa nekom vrstom montaže, odnosno spajanjem dva portreta jednog u prvom i drugog u drugom planu slike kao na fotografiji Đorđa Živkovića. Na portretima Ivana Tasovca, Miodraga Bajića, Nevena Šobajića ili Koste Bogdanovića veoma promišljeno autor je pribegao uvođenu određenih rekvizita i atributa njihove profesije ili kostima kao kod portreta Vladislava Šćepanovića.  Glavni izazov kod ove vrste fotografije jeste da se uhvati i prenese suština bića osobe koja se nalazi ispred fotoaparata, što Vladimir Tatarević na sebi svojstven način i čini. Ukoliko fotograf ne poseduje radoznalost, dar, a pre svega sposobnost pažljive analize modela stvara sterilne, zamrznute likove i ništa više od toga.” 

Iz teksta kataloga mr. Jelena Matić



Vladimir Tatarević je rođen je u Beogradu gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1997. godine. Posle završetka diplomskih studija proputovao je svet i  bio u više od trideset zemalja, a tokom dv ogodišnjeg putovanja radio je za “Trans Ocean Photos”. 2000. godine preselio se u Atlantu, Džordžija, SAD gde je radio kao fotograf za različite kompanije. Leta 2002. godine osvojio je prvu nagradu na nacionalnom takmičenju fotografa “Li fe touch” u Atlanti. Pred kraj 2002.  godine, vratio se u svoj rodni grad gde je nastavio karijeru kao slobodni umetnik. Magistrirao iz oblasti fotografije 2007. godine sa temom “Piksel kao likovni element”.Vladimir Tatarević je imao šesnaest samostalnih izložbi i učestvovao je u nekoliko internacionalnih i nacionalnih grupnih izložbi. Tatarević je prvi srpski fotograf koji je imao naslovnu stranu Nacional Geographic-a (beogradska mumija), koja je ušla u pet najboljih naslovnih strana sveta za 2007. godinu. Njegov  rad je publikovan u nekoliko prestižnih časopisa kao što su: National Geographic, Nature Conservancy, Cosmopolitan, Men’s health...Kao komercijalni fotograf u saradnji sa marketinškim agencijama u zemlji i inostranstvu, kao i zavidnim portfoliom klijenata, Vladimir Tatarević se svojim radovima pozicionirao u sam vrh profesionalne scene.Od 2005 do 2015. godine predaje fotografiju kao docent, a od 2015. godine kao vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Doktorske studije upisao je 2013. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 10.04.2018.