Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Milanović: Between the Lines

Ovaranje samostalne izložbe Vladimira Milanovića, laureata ULUS-ove nagrade Zlatna igla 2021. pod nazivom "Between the Lines" u sredu 17. maja u 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37.

 


BETWEEN THE LINES / VLADIMIR MILANOVIĆ



Otvaranje izložbe

17. maj 19 časova



Galerija ULUS, Knez Mihailova 37.

17 – 29. maj 2023.





O metodu

 

 

Većinu indigo papira iskorišćenih kao pomoćno sredstvo tokom rada u grafičkom mediju sam iz nekog nejasnog razloga godinama čuvao. Na njima su akumulirani mnogobrojni, haotični tragovi precrtavanja, odnosno, svi linearni obrasci koji su naknadno prezentovani u nekoj standardnoj grafičkoj formi.

 

Indigo papiri korišćeni prilikom kopiranja, uvećavanja i prenošenja (dela) nekog crteža ostaju kao svojevrsni nusproizvod procesa crtanja. Skup takvih papira, međutim, postaje okidač za proces autorefeksije.

 

Projekat „Betwen the Lines“ je koncipran kao parafraziranje sopstveneg rada (auto-aproprijacija). Namera je da se pokaže skriveni sadržaj, tj. naličje racionalne organizacije rada. Najbitnija ideja je da nusproizvodi radnog procesa postaju „ugaono“ mesto kreacije.

 

Sadržaj pohranjen u indigo papiru je nasatao neplanski, taloženjem i preklapanjem zapisa, tj. slojeva crteža.  No, u procesu rekonstrukcije, tokom dešifrovanja, svaki od tih slojeva je markiran jednom bojom (četkom i tušem na papiru); što znači da se prvobitna, kondenzovana slika, postepeno raslojava, ali tako da u konačnom (proizvodu) slojevi mogu biti ukrštani i preklopljeni na novi način. Baš kao što se nekoga ili nečega sećamo.

 

Vladimir Milanović

 



 

 

O želji i crti

 

 

Kada vidim Milanovićevu crtu, šta želim?

 

Da je neuramljena.

 

I još?

 

1)

Da je povuče pažljivo, onako kako krastu dira jezikom, čineći da se uplašimo navike tepanja lepim

umetnostima; da precrtava vrtoglavo, sve dok u mislima (o aproprijaciji) ne dođe do Linča.

 

2)

Da onoj što na jarcu gola jaše vešto iščupa dlaku i baci je blizu galerije ili akademije, kroz nebo,

kao koktel, Molotovljev.

 

3)

Da na fotografiji vidim tu dlaku – kao fugu istine.

 

Nenad Malešević



 

 

Vladimir Milanović (1979, Beograd) diplomirao je (2003), magistrirao (2008) i doktorirao (2014) na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na Interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu stekao je zvanje magistra umetnosti u oblasti digitalne umetnosti (2009). Zaposlen na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Izlagao je na sedamnaest samostalnih i na preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Veliki pečat Galerije grafički kolektiv (2014), nagrade Zlatna igla Udruženja likovnih umetnika Srbije (2021), kao i više nagrada na međunarodnim izložbama savremene grafičke umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 16.05.2023.