Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Lalić: Granice trošnosti

Otvaranje izložbe radova umetnika Vladimira Lalića pod nazivom Granice trošnosti koje će se održati 28.4.2022. u 17h u Novembar galeriji.

 



 


Na izložbi će biti predstavljeni najnoviji radovi umetnika koji podrazumevaju seriju crteža fantastičnih bića, kao i skulpture-instalacije i umetnički objekti od pleksiglasa. Vladimir Lalić kako u ranijim radovima tako i u novom opusu sklon je eksperimentu u pogledu medijuma i forme. U delima koja publika može videti na izložbi u galeriji Novembar, umetnik će pokazati ljudska dimenzija nije izgubljena već redefinisana i sagledana iz drugog ugla. Ljudi ne postaju automati, ili mehanički konstrukti, već kroz svet slike/crteža/igre/ saznaju ili barem počinju da osvešćuju da to suštinski jesu i da su to možda oduvek bili: bakterija, moljac, muva.



Vladimir Lalić prikazuje sve promene u komunikaciji te isprobavanju granica „tela“ i pogleda njegovih „kreatura“ s prostorom, koji smo kao posmatrači pozvani da doživljavamo najneposrednije, svim čulima. Mi ih vidimo i nismo sigurni jesmo li u donjim zemljanim slojevima, ili smo se otisnuli duboko ispod okeana, ili pak plutamo nebeskim prostranstvima. Uz pomoć svetlećih elemenata, prelamanja slojeva, zatim preko crteža i instalacija, dolazimo do slika – kako unutrašnjeg prostora tako i onoga što se doživljava spolja; sedam dana proživljenih kroz stvaranje i rasparčavanje sveta, dana koji se naizgled repetativno ponavljaju, uz predstavljanje čitavog niza slika mikroorganizama, postojanih u svakoj pori saznatljivog i nesaznatljivog sveta, priče, sna. Imate slobodu da imenujete Lalićev svet kako god poželite, jer on ostavlja prostora za prvi udah, onda kada napuštate tople vode sigurnosti, kada klizite kroz taj osećaj, a nikako da dosegnete do znanja. Ostajemo u dubini, skoro podzemn

o, dolazeći do izvora života koji je i dalje neznan, skriven - objašnjava Jelena Vukićević u katalogu izložbe.



Izložba će trajati od 28.4.2022. do 22.5.2022, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana sem ponedeljka od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.







Rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafike, koju završava 2010. Od 2008. do 2012. radi kao stručno lice–demonstrator na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a od 1.1.2009. Član umetničkog saveta ULUS-a od 2021. do danas. Priredio 30 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 70 grupnih izložbi, domaćih i internacionalnih (Njujork, Singapur, Pariz, Trst, Bristol...). Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. kao i rezidencijalnog boravka „Tropical lab“ u Singapuru 2019. Dobitnik je šest nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – dodeljene od strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska. Njegovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi u Beogradu, Srbija.



 


 


Datum objavljivanja: 27.04.2022.