Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Lalić: Bakropisi

U petak 1. marta u okviru sajta Prodajne galerije Beograd otvara se virtuelna izložba "Bakropisi“ Vladimira Lalića do 31. marta, 2019. godine.


 


Izložba serije bakropisa Vladimira Lalića nastalih 2013. godine predstavljena je u okviru virtuelne izložbe Prodajne galerije „Beograd“. Posetioci mogu da vide izbor 10 grafika izvedenih u tehnici bakropisa srednjeg i većeg formata. Naš afirmisani, nagrađivani umetnik prepoznatljivog likovnog izraza, vrsan crtač ostvario je radove koji u sebi nose veliku metafizičku snagu.

O svom interesovanju za grafiku i njenom uticaju na crtež Vladimir Lalić kaže: „Još od pre fakulteta je grafička boja ušla u moju krv. Oko 10 godina, isključivo sam se bavio svim tehnikama grafike, istraživajući mogućnosti visoke i duboke štampe, kao i njihove kombinacije, a naravno nikad ne prestajući sa crtanjem. Kako sam neko vreme i radio na FPU, imperativ mi je bio da izučim sve tehnike do maksimuma. Ono što me je privačilo ka tom umetničkom zanatu, sa velikim Z, jeste ceo proces nastajanja i takođe disciplina koja je potrebna za izvođenje. Tu disciplinu sam zadržao i u crtežu. Shvatio sam da crtež dosta tretiram kao što bih tretirao grafičku matricu. Presovanim ugljenom ulazim, maltene tetoviram strukturu mekog celuloznog papira. Želim da moji crteži imaju dramatičan kontrast koji sam istraživao i u grafici. Dok nisam pronašao pravu kombinaciju papira i ugljena koji mi daje dovoljno intenzivnu crnu, nisam bio zadovoljan. I uopšte, tražio sam uvek način da crtež ili rad na papiru, ima neku svežinu i sočnost koju sam dobijao i u grafici.

U okviru izložbe možete da pročitate tekstove o Lalićevom stvaralaštvu koje su napisali Ana Bambić Kostov i Mihajlo Pantić. Takođe da zavirite i u atelje slikara čije fotografije su izveli  Eve Morcrette i Anthony Lycett.

Vladimir Lalić rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. godine. Od 2008 do 2012. radi kao stručno lice – demonstrator na FPU na odseku grafika. Član je ULUS-a od 2009.  Priredio je 20 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 50 grupnih internacionalnih izložbi.  Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. Dobitnik 6 nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – izdate sa strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd – Pariz.



Nagrade:

2017.     Prix Paul Louis Weller – Academie des Beaux arts – Paris, Francuska

2017.     Specijalna nagrada žirija na LYNX ART – Trst, Italija

2015.     Nagrada na 48. Hercegnovskom zimskom salonu – Herceg Novi, Crna Gora

2013.     Prvonagrađeni laureat fonda za crtež  ''Vladimir Veličković ''– Beograd, Srbija

2011.     Nagrada Učiteljskog fakulteta na internacionalnom bijenalu suva igla – Užice, Srbija

2008.     Merit mention na II izložbi akta – Šabac, Srbija

2007.     “Mihailo S. Petrov “ nagrada za najbolji studentski rad – otisak – Beograd, Srbija


 



Datum objavljivanja: 01.03.2019.