Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Komad - crteži i grafike

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, na Gornjem gradu, u petak 20. marta u 18 časova, biće otvorena samostalna izložba Vladimira Komada, u okviru galerijske delatnosti JP «Beogradska tvrđava». Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 10. aprila 2009. godine.

 


Renomirani vajar Vladimir Komad izložiće grafike i crteže, koji će prvi put biti predstavljene javnosti, a služe kao predložak za skulpture, uglavnom izložene na otvorenom. U Galeriji će biti izložena  jedna skulptura za vizuelizaciju datih crteža, kao reprezentni primerak opusa ovog izuzetno plodnog umetnika, čije  figure, posebno portreti, sadrže izvesnu dozu gorkog humora i groteske, u kojima je više istine no lepote, više oporog doživljaja, no takozvane stilske celovitosti.


 


Vladimir Komad je rođen 1938. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 1971. godine. Član ULUS-a od 1970. godine. Stipendista  britanske vlade 1972. na Saint Martin's School of Arts u Londonu, u klasi profesora Antony Caro. Od 1974. član je grupe vajara "10 plus" (Venija Vučinić Turinski, Lidija Mišić, Milija Nešić, Milun Vidić, Milorad Tepavac, Toma Kauzlarić, Ante Marinović, Kolja Milunović, Ratko Vulanović) sa kojom izlaže širom Srbije i Jugoslavije.

Bio je profesor likovnih umetnosti na Pedagoškoj akademiji za vaspitače. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu je stručni saradnik od 1987, docent od 1989, vanredni profesor od 1991, a od 1996. godine i redovni profesor. U periodu od 1992. do 1996. godine je dekan FLU.

Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu predaje skulpturu i crtanje, a za dekana Akademije izabran 2004. godine.

Bio je član jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESKOM 1995. godine. Imao više samostalnih izložbi, učestvovao  na brojnim kolektivnim izložbama, kao i na svim značajnijim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik velikog broja nagrada za dela koja predstavljaju aktuelnu likovnu poetiku u skulpturi.


 


 


Datum objavljivanja: 16.03.2009.