Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Dodig Trokut: Zimnica za intelektualce

Vladimir Dodig Trokut: "Zimnica za intelektualce" Otvaranje izložbe u četvrtak, 17. juna - Magacin u Kraljevića Marka 4 u 19h. Kustosi projekta: Aneta Stojnić i Miško Šuvaković Urednik: Slavko Timotijević Produkcija G.L.O.R.I.A, Podrška: ART FAMA i Omladina JAZAS-a

 


Na ovoj izložbi biće predstavljen set radova pod zajedničkim nazivom "Zimnica za intelektualce", drugi panel radova pod  nazivom "Ship karta za intelektualce" čime referira na neviđeni odliv mladih intelektualnih snaga u svim zemljama eks-Jugoslavije.

 

Kao član frakcije "Crveni peristil" Dodig će predstaviti svoju ulogu u tom značajnom događaju i set radova iz tog vremena. Vladimira Dodiga Trokuta će predstaviti Slavko Timotijević i Radonja Leposavić. Na samom otvaranju autor će održati predavanje, a zatim će se projektovati film o autoru.




Godine 1972. Vladimir Dodig Trokut je konstituisao ANTIMUZEJ, prvu privatnu inicijativu na teritoriji EX-YU,  koja podrazumeva odgovorno, stručno i sistematsko bavljenje problemima savremene umetnosti, muzeologije, intelektualnog vlasništva, i svih onih pojava izvan rigidnih institucionalnih sistema. Pokretanjem Antimuzeja Dodig je ukazao na ogromno polje kreativnosti koje ostaje izvan pažnje klasične muzeologije.

 

PROGRAM:  PREKO GRANICE  DISPLACED AND RE-CREATED ART SPACE - HAPPY PODROOM

Kao rešenje institucionalnih kriza, raspada umetničkog sistema i obnavaljanja prekinutih kreativnih komunikacija nametnula se potreba za osnivanjem novih "institucija“. Dve kultne art institucije ex Jugoslovenskih protora, galerija PODROOM iz Zagreba i HAPPY GALLERY iz Beograda koje su okupljale mlade umetnike i realizovale programe međunarodnog karaktera, a koje su ugašene ili zbog promene karaktera institucije radikalno promenile programski profil, ovim programom ujedinjuju se u ponovo kreiran i dislociran prostor umetnosti koji će afirmisati aktivnosti mladih iz Srbije, Hrvatske, ex-Jugoslavije i regiona. U ovoj fazi prostor će funkcionisati kao "pokretni prostor umetnosti" koji ce 17. juna u prostoru MAGACINA U KRALJIVICA MARKA 4 predstaviti projekat.

 

Izložba traje do 25. juna 2010.


 


Datum objavljivanja: 16.06.2010.