Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladimir Aleksić: Insta24boot

Insta24boot ‐ prva samostalna izložba Vladimira Aleksića Otvaranje izložbe 10. aprila u 20 časova. X VITAMIN Galerija, Studentski trg 11.


 


Insta24boot predstavlja subverziju jednog uspešno zamišljenog  sistema. Ovde nije reč samo o kreativnosti, već o uzurpiranju dominirajućeg modela komunikacije na duhovit i nesvakidašnji način. Statistika kaže da je broj kotisnika društvenih mreža koji svakodnevno koriste Instagram Stories: 300 miliona. Marketinškim rečnikom‐ to je ogromno tržište. Njihovim raspoloženjem, samovrednovanjem i emocijama,  upravlja jedan dobro kontrolisan algoritam, i svi se oni bore za svoje mestašce (♥) pod sajber suncem. Organizuju se kursevi koje kompanije skupo plaćaju da svoje zaposlene učine konkurentnijim na ovom surovom poligonu za igru našom dokolicom, histerijom i slabostima.

U ovakvom ambijentu Vladimir Aleksić, na izgled sasvim običan mladić sa instagrama, počinje da eksperimentiše i kako se to obično kaže – da istražuje granice i mogućnosti medija. U okviru postojećih opcija same aplikacije Instagram Story pronalazeći prečice, šupljine, tajne otvore i nezamislive izlaze kreira novi umetnički izraz.  On podvlači jasnu granicu između dnevnog sotry‐a  i ovog hibrida koji je nazvao dnevni boot. 


“Interesovanje  za Instaboot‐om javlja se 2016. sasvim spontano u momentima dokolice tokom obavljanja ili ne obavljanja dnevnih aktivnosti koliko je to moguće ili nemoguće zbog samog boot‐a, koji je vrlo brzo prerastao u igru. Imajući u vidu mogućnosti koje sama aplikacija pruža, bootach olako kalemi facu na puža. Svakodnevnim bootanjem  otkrivao sam  nedostatke  i prečice u logaritmu same instagram story opcije, pa su interesovanje i želja za boot‐om sve više rasli. Svaku situaciju vidim kao potencijalni boot, objekti u pokretu postaju izazov.  Realizacija i dinamika stvaranja u samom procesu se odvija spontano zavisno od toga koliko je dan bootabilan, neki dani su jednostavno bootabilniji od drugih!”, kaže autor Vladimir Aleksić.


Vrlo suptilnim odabirom karaktera za dnevni boot, odabrani predmeti i karakteri postaju kreature što je način ispoljavanja kreativnosti samog stvaraoca. Pred publikom  u X VITAMIN galeriji, po prvi put predstaviće svoje boot‐ove u periodu od 10. do 18. aprila 2019. godine na svojoj prvoj i samostalnoj izložbi pod nazivom Insta24boot.  


 



Datum objavljivanja: 09.04.2019.