Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladan Radovanović: A galaksija okolo sija

Izložba Vladana Radovanovića "A galaksija okolo sija" otvara se 31. avgusta u 20. časova u Hali broj 4. Beogradskog sajma.


 


A GALAKSIJA OKOLO SIJA



 



Projekat A Galaksija okolo sija pripada sintezijskoj umetnosti. Ova umetnost podrazumeva stapanje više raznočulnih medija koji su deterministički uodnošeni u vidu objekta, instalacije, sekvencijelnosti sa izvođačima ili bez njih. U njoj se podjednako koriste i neelektronski i elektronski mediji. Intuitivan način povezivanja medija oslonjen je na sinesteziju. Bitno obeležje je ostvarivanje sinteze iz jednog duhovnog centra. Uključujući semantičnost, sintezijska umetnost može razmatrati i vanumetnički svet i samu sebe. U nju je utkano i moje zalaganje za preživljavanje estetskog i za kategoriju uzvišenog.



Navedenim obeležjima poetike sintezijske umetnosti saobrazno je i delo A Galaksija okolo sija, instalacija koja obuhvata elemente arhitekture, skulpture, slike, svetlosti, taktilnosti, teksta, muzike, kretanja delova objekta i kretanje posmatrača. Između ostalog, rad teži da  pobuđivanjem svih čovekovih opažajnih i saznajnih moći dosegne  i sveobuhvatan doživljaj sveta.



Posredstvom  animacije donosi se mnoštvo vizuelnih i zvučnih znakova iz kojih niču sažete priče vekovima ispredane o civilizaciji naseljenoj blizu ruba Galaksije. U delu sam objedinio autorsku determinaciju i posmatračevu intervenciju, čime sam, verujem, povećao posmatračevo učešće u doživljavanju projekta. Ali krunski značaj dela jeste u tome što ono pokušava da obuhvati i lepotu uobličenog i dubinu značenja, i nagovesti misao o svetu što nas iz nesaglednih daljina opkoljava, ali koji je i blizu nas, koji smo i mi sami.


 



Datum objavljivanja: 24.08.2021.