Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vladan Joler & Stevan Kojić: Novi ekstraktivizam

Vladan Joler & Stevan Kojić: Novi ekstraktivizam: o mašinama, eksploataciji ljudi i prirode Otvaranje: 6. novembar 19h. Trajanje: 6. novembar - 2. decembar 2020.
Galerija N Muzej savremene umetnosti Vojvodine Kustoskinja: Gordana Nikolić

 



Izložba predstavlja doktorske umetničke projekte autora Vladana Jolera i Stevana Kojića koji kritički reflektuju upotrebu savremenih tehnologija i njihovu ulogu u društvu. Autori se bave analizom nevidljivih infrastruktura Interneta, društvenih mreža i veštačke inteligencije (Joler), kao i propitivanjem efekata automatizovanih i autonomnih sistema (Kojić) koji proizvode različite društvene fenomene u kojima ključnu ulogu ima eksploatacija ljudskog rada, podataka i planetarnih resursa.



Pojam novi ekstraktivizam odnosi se na skrivene slojeve savremenih tehnoloških sistema i moći algoritma koji (uz prividnu interaktivnost) čine nove moduse eksploatacije ljudi, ljudskog znanja i afekata, kao i cele biosfere u kontekstu savremenog kapitalizma. Vizuelizacija ovih istraživanja autora je koncipirana kao svojevrsna medijska arheologija u formama umetničkih instalacija koje ukrštaju nauku, tehnologiju i prirodu – pre svega digitalne sisteme i organske objekte, kritičku kartografiju, tekst i analogne uređaje.







http://msuv.org/2020/10/27/novi-ekstraktivizam-o-masinama-eksploataciji-ljudi-i-prirode/



https://web.facebook.com/events/658801781476581


 



 


Datum objavljivanja: 29.10.2020.