Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizuelni program Belefa

Koristeći mogućnosti vizuelne umetnosti da sam čin stvaranja može da se pretvori u događaj za publiku i uz njeno učešće, ovogodišnjim vizuelnim programom se javni prostori grada koriste kao umetničke radionice, ateljei, mesta gde se pred očima publike i prolaznika neposredno rađa delo. Cilj ovakvog pristupa je produbljivanje odnosa umetnika i posmatrača, uspostavljanje komunikacije sa prolaznikom, uključivanje u umetničko dešavanje.


 


GRAFFITI JAM – program ima za cilj da predstavi graffiti scenu, decenijama nakon što je grafičkim intervencijama na njujorškim vagonima generisani diskurs– javna umetnost ili vandalizam –, razrešen uvrštavanjem mnogobrojnih graffiti umetnika u zvanične umetničke selekcije najreferentnijih svetskih institucija. Ne dovodeći u pitanje umetnički legitimitet ovog oblika javnog izraza, graffitijam sa učešćem oko 30 grafiti umetnika iz Beograda i regiona, kao i najreferentnijih umetnika sa svetske scene, ima za cilj savremeno, afirmativno i trajno umetničko oblikovanje urbanog prostora. 

Planirano je da se ovakvim celodnevnim događajem prikaže čitava graffiti pod-kultura i to uz muzičku podršku hip-hop bendova. Ovakav celodnevni događaj na jednoj od centralnih gradskih lokacija uključuje veliki broj građana/posmatrača. Mesto  događanja su metalni panoi koji ograđuju prostor gradnje u ulicama Kralja Petra i Uzun Mirkovoj (nekadašnja trolejbuska okretnica), dok će drugog dana graffiti jam-a događaj biti organizovan u dvorištu neke od beogradskih škola. 

 

STREET ART – predstavljanje street-art scene koja u značajnoj meri odstupa od klasičnih graffita, sa cilljem da se mapira na našim prostorima nedovoljno jasna demarkaciona linija između ova dva oblika umetničkog delovanja u javnom prostoru. Ovaj programski segment promoviše ilustratorski, dizajnerski, karakterni, često društveno angažovani grafit. Planirano je postavljanje namenskih metalnih panoa na Trgu Nikole Pašića. I u ovom segmentu programa učestvovaće pored dvadesetak mladih umetnika iz Beograda i regiona, nekoliko svetski priznatih umetnika.

Koordinator projekta: Stefan Unković i Kiosk Platforma za savremenu umetnost            

-REMeD –

Remed - Alby Guillaume jedan je od trenutno najznačajnijih internacionalnih umetnika koji se bavi grafitima i street artom. Među mladima koji se bave ovom formom umetnosti on ima karakter zvezde, tako da je ideja da festival obeleži i barem jedan rad u javnom prostoru ovakvog umetnika. Njemu bi bila dodeljena lokacija na nekoj od gradskih fasada. Takođe, planirano je da tokom rada u Beogradu, Remed održi radionicu sa mladima koji se bave ovom umetničkom formom, a već će učestvovati u drugim segmentima festivalskog programa. 

Izrada velikog murala na lokaciji u karadjordjevoj ulici

Workshop u okviru kog ce se realizovati mural na GSP tornju kod kalemegdanske okretnice tramvaja

Koordinator projekta: Stefan Unković i Kiosk Platforma za savremenu umetnost   

 

GRAFFITI RESEARCH LAB – Još jedno značajno ime public art-a je grupa GRL (Graffiti Research Lab). Oni su pozvani da izvedu  svoje svetlosne instalacije – grafite. Tokom akcije građani će biti u prilici da na nedodirljivim gradskim lokacijama kao što su, recimo, zgrada Beograđanke ispisuju privremene gigantske svetlosne grafite.

Koordinator projekta: Kiosk Platforma za savremenu umetnost www.kioskngo.org,

Art2SitOn Ulični nameštaj postajao je vremenom upečatljiva komponenta nacionalnih identiteta gotovo koliko i jezik. Odredjene lokacije postigle su visok stepen prepoznatljivosti po svom specifičnom dizajnu. 

Ovim festivalskim programom Beograd će dobiti oko pedeset novih gradskih “klupa”, s tom razlikom što će one biti od betona i što će biti urađene po predlošcima istaknutih beogradskih dizajnera i vizuelnih umetnika. Klupe će biti postavljene u različite javne prostore, pre svega tamo gde postoji stvarna infrastrukturna potreba za njima (šetališta duž obe obale Save, Beogradska tvrđava, Studentski park).  Za ovaj segment programa biće pozvano pet umetnika koji bi realizovali po jedno kompletno rešenje koje uključuje i formu i grafičku intervenciju nad klupom. Svako od rešenja će, potom, biti multiplikovano u po deset komada a klupe će biti raspoređene po gradu.

Koordinator projekta: Kiosk Platforma za savremenu umetnost www.kioskngo.org, Mladen Hrvanović



TERRatorija – Osnova projekta je produkcija oko 1.200 skulptura od terakote, a u saradnji sa umetničkom kolonijom Terra. 125 učesnika projekta – studenata umetničkih akademija izabranih na konkursu, realizovaće ove figure u okviru pet jednonedeljnjih radionica u koloniji Terra, a po unapred pripremljenim i prihvaćenim skicama. Više od hiljade ovih "novih Beograđana" biće postavljeni po gradu noć uoči otvaranja festivala. Svojim masovnim prisustvom u centru grada oni će jasno označiti početak festivala i odrediti njegov karakter. Budući da će biti po ulici, Beograđani će moći sa njima da ulaze u slobodnu interakciju. Nakon završetka festivala, deo figura biće postavljen u gradske parkove, dok će najveći broj biti poklonjen dečjim obdaništima, osnovnim školama i bolnicama, odnosno medicinskim ustanovama za decu. 

Koordinator – Marko Lađušić



SJAJNE REČI

Autor: Igor Orsolic.



Osnovna ideja projekta je izrada skulptura za javni prostor u čijoj će osnovi biti citati/ misli/ stihovi/ rečenice unapred ponudjene od autora projekta, a koje će autori samih skulptura birati prema ličnim senzibilitetima. Tipografsko resenje izabranog citata biće primenjeno na objekat (ili svetleći ili osvetljen spolja - bitno je da će svetlo biti jedan od inherentnih elemenata skulpture) koji će biti postavljen u javnom prostoru. Odabir teksta i dizajn skulpture biće u skladu sa utiskom, emocijom i likovno - estetskim tonom koji prati njihovo rešenje i karakter objekta kao umentičkog dela namenjenog javnom prostoru.Ovakve tipografske skulpture sa svetlosnim intervencijama predstavljaju sinergiju grafičkog i industrijskog dizajna i pisane reći i kao takve predstavljaće zaista prijatno osveženje za savremenu domaću umetničku produkciju.



AIGA 365



AIGA izložba pod nazivom "365" se sastoji od selekcije odabranih radova iz oblasti dizajna u SAD u 2007.



Beogradski studenti, profesionalci i široka publika će imati priliku da vide preko 150 radova koji su pobedili na nacionalnom konkursu AIGA, a to su plakati, kalendari, knjige, najraznovrsniji projekti realizovani u štampi, kao i internetu, videu  i drugim medijima. Ovu izložbu AIGA u Beogradu organizuje Nada Rajičić ispred Umetničke grupe FIA. Na izložbi se mogu na primer videti radovi Pole Šer, Stefana Sagmejstera i drugih čuvenih dizajera iz SAD:

Ono što je posebno interesnatano da je među eksponate ove prestižne izložbe AIGA, uključen i projekat Publikum kalendar 2007.

Posebno je neobčna i ne standardna postavka eksponata ove izložbe koja prostor za izlaganje tretira na poseban način, u kojem posetilac može da se zadrži, pogleda radove u opuštenoj atmosveri koja pre liči na privatn prostor nego na javnu galeriju.

Ova postavka (u prilogu na fotografijama), je u toku u AIGA galeriji u Njujorku i  plači veliku pažnju.


 



Datum objavljivanja: 08.07.2008.