Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizuelni eseji

Dvadeseta po redu izložba galerije Dar-mar održaće se u prostoru galerije Progres pod nazivom „Vizuelni eseji“ slikara Zorana Nastića. Svečano otvaranje postavke održaće se u četvrtak, 28. aprila 2011. u 19:30h, Knez Mihailova 27.


 


U duhu velikih slikara simbolizma (pomenimo ser Lorensa Alma-Tademu), Nastić vešto spaja i izmiruje alegorijsko predstavljanje figura sa mističnim kulisama pejzaža. On na slikarsko polje projektuje svoju pripovednu ispovest, ne libeći se da inscenira reference iz istorijskog slikarstva, najčešće sa slika Vermera i holandskih majstora 17.veka. Pusti morski pejzaž sa rahlim, stenovitim masama hridi i grebena u koji Nastić najčešće smešta svoje ženske figure, oblikovan je po zakonima kolorističke ravnoteže. A realistički tretman ovde ne guši čisto slikarsko osećanje.


Slikarstvo Zorana Nastića utemeljeno je na poznavanju klasične umetnosti, tradicionalnom obrascu naratocentrizma i predstavljačkoj strategiji realizma koji ima simbolistički, metafizički i fantastični obol. Njegovo kultivisano i visoko sofisticirano slikarstvo veruje u oko, ruku i kulturnu memoriju. Nalazimo na Nastićevim slikama nečeg od teatralnosti, prezentnosti i iluzionističkih prizora prerafaelitskog slikarstva. Nesumnjivo, Zoran Nastić je jedan od najobrazovanijih naših slikara, vrstan znalac slikarskog zanata, poznavalac ezoterijskih i alhemijskih učenja, jedan od retkih naših umetnika sposobnih da rade u više stilova. Ovaj umetnik koristi akrilik vinilske boje koje daju smolasto-laskastu površinu. Postavku čine dela urađena akrilom na platnu, tehnikom koju je Zoran Nastić počeo da koristi još 1967. kada je ona gotovo bila  nepoznata kod nas.


Zoran Nastić je rođen u Nišu 1948. i tokom svoje karijere izlagao je na više od 50 samostalnih i 450 grupnih izložbi kod nas i u inostranstvu. Dela mu se nalaze u domaćim i stranim javnim kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 27.04.2011.