Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vize Ivane Jakšić

Posle avgustovske pauze, Galerija SULUJ otvara u ponedeljak, prvog septembra u 19. sati samostalnu izložbu slika slikarke Ivane Jakšić, pod intrigantnim nazivom „ Vize“!

 


Ove slike mlade beogradske umetnice/1973./, radjene u tehnici ulja na platnu, u poslednje dve godine,  posledica su lične i kolektivne frustracije našeg sveta da slobodno putuje izvan granica matične zemlje u druge zemlje željenih destinacija.Ova naša specifična priča sa mnogo poteškoća, nagnala je mladu slikarsku da svoja I generacijska suočavanja sa ovim problemom pretoči u vizuelne artefakte.Te šarene, grafički precizne aplikacije koje se utiskuju u pasoše, različite od zemlje do zemlje, postale su predmet likovnog interesovanja ove umetnice, koja ih transponuje u novo likovno i idejno značenje.!Slike  su faktički kopija postojećih viza iz pasoša ali bez ličnih podataka, gde data grafička rešenja preuzimaju ulogu simbola moderne ikone aktuelnog  vremena sa sopstvenim pravilima, u kome je pojedinac nemoćan i sputan.

U fokusu umetnice su ipak najviše vizuelna rešenja viza zemalja  EU, gde naši gradjani najčešće i apliciraju.

Veliki formati slika/viza/, naglašavaju fascinantnost ovim problemom, pa su slike Ivane Jakšić i grafički,vizuelno ali i idejno rečite.

Ivana je završila FLU, slikarstvo u Beogradu, kao i poslediplomske studije na istom Fakultetu.Izlagala je do sada više puta kolektivno i na prestžnim izložbama kao što je 45.Oktobarski salon, a ovo joj je šesta samostalna izložba.Živi i radi u Beogradu kao samostalna umetnica.


radno vreme je od 11 do 18.  i subotom od 11 do 14. sati.


Izložba će trajati do 15.septembra ove godine.


 


Datum objavljivanja: 27.08.2008.