Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizantijski motivi

U petak, 9. januara u 19 časova, u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se izložba "Vizantijski motivi u delima autora iz Zbirke Rajka Mamuzića".Radovi sa izložbe mogu se pogledati do 19. januara.

 


Gostujuća Izložba Galerije poklon zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada predstavlja četvoro umetnika koji su inspiraciju za stvaranje pronašli u vizantijskoj umetnosti. Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Ljubinka Jovanović i Milorad Bata Mihailović povezali su u svojim delima bogato nasleđe sredenjevekovne umetnosti sa istraživanjima koja su sprovodili u okvirima savremene umetničke prakse. Kao rezultat interesovanja ovih umetnika za vizantijsku umetnosti, nastali su radovi koji predstavljaju svojevrsan fenomen i značajnu pojavu  u srpskom slikarstvu XX veka.            


"Polazeći  od toga da umetnički doživeti znači transponovati i doživljeno objektivisati posredstvom svoga individualnog filtera , Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Ljubinka Jovanović i Bata Mihailović istraživanja usmeravaju ka preobražaju srednjevekovne umetnosti, prenoseći (pre svega formu) stare umetnosti na najslobodniji način u modernu umetnost. Kada se ima u vidu da je baš tih godina u našem političkom i društvenom životu suvereno vladala komunistička ideja, ova povezanost sa srednjevekovnom umetnošću čini se još neobičnijom i zanimljivijom.

                  (…)

Zagledani u prošlost ovi umetnici su najčešće sa ikona i fresaka čija je suština oduhovljena forma i večna težnja ka postizanju magične identičnosti sa prototipom, preuzimali arhitekturu slike – horizontale i vertikale, čvrstinu crteža, raspored masa, pokret i zvučne akorde boja, a neretko su bili inspirisani i tehnologijom starog slikarstva. Njihova namera nije bila da obnove religiozno slikarstvo, niti da ga podražavaju. Služeći se svim sredstvima koje poznaje savremeno slikarstvo, uz nadahnuće Vizantijom, gradili su mimo svih umetničkih procesa koji su kod nas bili poznati, sopstvene likovne izraze, lične i originalne, koje često idu u korak sa najsavremenijim umetničkim kretanjima u svetu. "


 Jovanka Stolić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija


 


Datum objavljivanja: 06.01.2009.