Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizantija - raskoš i svakodnevica

U nastavku bogatih međunarodnih aktivnosti, u Umetničko-izložbenoj galeriji Savezne Republike Nemačke u Bonu, biće realizovana izložba Byzanz. Pracht und Alltag na kojoj će biti predstavljena i dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu.

 


Pozajmicu iz Srbije za izložbu Vizantija. Raskoš i svakodnevica čini 68 predmeta koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Leskovac. Iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu posetioci, će između ostalog moći da vide, glavu Konstantina Velikog iz Niša ( IV vek), kapitele iz Stoba (V-VI vek) i utilitarne predmete iz Caričinog Grada (VI-VII vek). Eksponati iz zbirki Narodnog muzeja Leskovac potiču sa lokaliteta Caričin Grad, a pripadaju periodu od  IV do VII veka.


Izložba pruža sveobuhvatan pregled Vizantijskiog milenijuma koji je započeo 324. godine, osnivanjem Carigrada od strane Konstantina Velikog,a završio se 1453. godine, osvajanjem grada od strane Turaka. Na izložbi će biti predstavljeno više od 400 eksponata iz evropskih i američkih muzeja, mođu kojima su ikone, predmeti od slonovače, fragmenti arhitektonske plastike, skulpture, manuskripti i utilitarni predmeti iz vizantijskog perioda. Sveobuhvatan izbor veličanstvenih i istorijski važnih umetničkih dela oživljava fascinantnu istoriju i umetnost Vizantijskog carstva. Predmeti izloženi u svom originalnom kontekstu će uz digitalne rekonstrukcije pojedinih lokaliteta posetiocima omogućiti jedinstven uvid u raskoš i svakodnevni život Vizantijskog carstva.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 24.02.2010.