Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizantija 330 - 1453

Činjenica da je izložbu Vizantija 330 - 1453 do sada videlo više od 100 000 posetilaca govori kako o kvalitetu izložbe i izuzetoj zainteresovanosti publike za drevno Vizantijsko carstvo tako i o mogućnostima uspešne prezentacije naše nacionalne baštine kroz aktivnu međunarodnu saradnju.

 


U nastavku bogatih međunarodnih aktivnosti tokom rekonstrukcije Narodnog muzeja u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu je realizovana izložba Vizantija 330 -1453, na kojoj su predstavljena i dela iz zbirki Narodnog muzeja. Pozajmicu iz Srbije za izložbu Vizantija 330-1453 čini 29 umetničkih dela i predmeta (24 iz Narodnog muzeja u Beogradu, 5 iz Muzeja primenjene umetnosti).


Kako je reč o izboru remek dela od velikog istorijskog značaja, oni na najbolji način predstavljaju zbirke Narodnog muzeja u Beogradu i kulturnu baštinu Srbije. Narodni muzej je zastupljen delima srpske i vizantijske umetnosti od kasne antike do kasne Vizantije među kojima izdvajamo Glavu cara Konstantina, Beogradsku kameju, prsten kraljice Teodore, tanjir cara Dušana, odežda bugarskog cara Ivana Aleksandra (1331-71), ukrašenu zlatovezom.


Kroz tematske odeljke je na slikovit način dočarana hronološka progresija dometa, snage i dugovečnosti umetničkog stvaralaštva vizantijskog carstva počevši od osnivanja Konstantinopolja 330. godine od strane rimskog cara Konstantina Velikog pa do osvajanja grada od strane otomanske vojske predvođene Mehmedom II 1453. godine.


Izložba u Kraljevskoj akademiji umetnosti trajaće do 22. marta 2009. godine.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 11.12.2008.