Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vizantija 330 - 1453

U Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu će od oktobra 2008. do marta 2009. godine biti realizovana izložba Vizantija 330-1453, na kojoj će biti predstavljena i dela iz zbirki Narodnog muzeja.

 


Pozajmicu iz Srbije za izložbu Vizantija 330-1453 čini 29 umetničkih dela i predmeta (24 iz Narodnog muzeja u Beogradu, 5 iz Muzeja primenjene umetnosti). Kako je u pitanju izbor remek dela i predmeta od velikog istorijskog značaja, oni na dobar način predstavljaju kulturnu baštinu iz Srbije i zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.


Narodni muzej je zastupljen delima srpske i vizantijske umetnosti od kasne antike do kasne Vizantije. U okviru prvog segmenta izložbe, koji obeležava osnivanje Carigrada od strane cara Konstantina Velikog, izloženi su Glava cara Konstantina, otkrivena u njegovom rodnom gradu Nišu (oko 330) i Beogradska kameja (oko 330). Među remek delima vizantijske umetnosti izdvajaju se pločice poreklom iz manastira Hilandara (druga polovina XI veka), izrađene u tehnici ćelijastog emalja na zlatu i dvojna ikona sa predstavama Bogorodice Odigitrije i Blagovesti, sa okovom, poreklom iz Ohrida (treća četvrtina XIV veka).


Na londonskoj izložbi Narodni muzej predstavljaju i predmeti i insignije koji su pripadali srpskim vladarima i vlasteli. Zapon humskog kneza Petra, sina kneza Miroslava i prsten kraljice Teodore, otkriven u manastiru Banjska izuzetni su primerci zlatarstva. Izdvaja se tanjir cara Dušana, sa natpisom i predstavom dvoglavog orla. Ostava iz Markove varoši kod Prilepa, uz nakit - naušnice, venac i narukvice, sadrži i relikvijar sa predstavom svetih ratnika. Izlaže se i i vredan i redak komad tekstila iz Narodnog muzeja: odežda bugarskog cara Ivana Aleksandra (1331-71), ukrašena zlatovezom.


Dela iz Beograda: skulptura, ikone, emalj, nakit, posude, zvona, pomažu da se dočara sva raznovrsnost primenjene umetnosti u Vizantiji i zemljama njenog kulturnog kruga, kojima je pripadala i Srbija. Uz originalna dela, na ovoj izložbi publika će moći da vidi i kopije fresaka iz fonda Galerije fresaka.


Izložbu Vizantija 330-1453 će pratiti bogato opremljen katalog na kome je radilo više od 100 autora, u kome će kroz trinaest eseja biti prikazan, više od hiljadu godina dug, tok istorijskog i kulturnog razvoja vizantijske umetnosti.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


 


Datum objavljivanja: 09.10.2008.