Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vitraž

U četvrtak, 27. juna u 18. sati u Galeriji SKC Novi Beograd, u Ciklusu: U kontaktu sa stvaralačkim činom - održaće se predavanje na temu vitraža. Autorke programa: Natasa Brkić i Bojana Pokrajac.



seban dozivljaj slike.

 



Mr Miroslav Lazović, profesor FPU na glavnom stručnom predmetu zidno slikarstvo i Biljana Velinović, akademski slikar, predstaviće tehniku VITRAŽA.



Vitraž kao monumentalna tehnika zidnog slikarstva datira još od petog veka. U tom periodu vitrazž je rađen za sakralne objekte , a ta primena ostala je i do današnjih dana. Klasična izrada vitraža podrazumeva spajanje raznobojnih stakala olovnim lajsnama. Komadi stakla mogu biti  izliveni u jednoj boji ili  slikani bojama za staklo i pečeni. Tehničko-tehnološki razvoj omogućio je i nove načine izrade vitraža (tifani tehnika, fuzija stakla...) Postoji i slikanje vitraža „na hladno“ , pri čemu boje nisu dovoljno postojane, pa se to može smatrati svojevrsnom imitacijom vitraža. Glavna odlika vitraža je da propuštanjem svetlosti kroz raznobojno staklo daje poseban doživljaj slike.


 



Datum objavljivanja: 26.06.2013.