Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vitkovačko polje u praistoriji

U prostoru Gradskog muѕeja u Vršcu svečano je otvorena arheološka izložba "Vitkovačko polje u praistoriji", koju je osmislio autorski tim u sastavu Gordana Čađenović, Marin Bugar i Dušan Rašković. Izložba će biti predstavljena vršačkoj publici u narednih mesec dana.

 


Gostovanjem izložbe nastavljena je uspešna saradnja kruševačkog i vršačkog muzeja. U pitanju je peto gostovanje vrlo zapažene izložbe, na kojoj su predstavljeni najznačajniji nalazi sa ovog lokaliteta-figurine praistorijskih boginja, žrtvenici,  keramika, oruđe od kamena i kosti....

Arheološko nalazište Vitkovačko polje nalazi se  25 kilometara jugozapadno od Kruševca i prostire se u atarima sela Vitkovo i Venčac. Smešteno na blagim padinama nedaleko od Aleksandrovca obuhvata više hektara plodne zemlje između Kožetinskog potoka i Stubalske reke. Lokalitet je privukao pažnju arheološke javnosti sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka, kada su pronađene tri vinčanske figurine velikih dimenzija, koje do današnjih dana spadaju među najznačajnije statuete ove kulture.

Atraktivni nalazi inicirali su arheološka istraživanja, koja su na ovom lokalitetu izvođena u nekoliko navrata. Istraživanja su pokazala da se na ovom mestu nalazio značajan lokalitet koji hronološki pripada vinčanskoj kulturi, koja je trajala od početka petog do prvih vekova četvrtog milenijuma pre nove ere. Vinčanska kultura postojala je u vreme finalne faze mlađeg kamenog doba, neolita, i početaka bakarnog doba, koje se naziva i eneolit.

Izložba će biti predstavljena vršačkoj publici u narednih mesec dana.


 


Datum objavljivanja: 23.02.2009.