Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Visoke cene balkanskih umetnika

Na aukciji koja se održala 6. septembra u Diseldorfu u aukcijskoj kući “Hargesheimer & Gunther Kunstauktionen” prodata je slika hrvatskog umetnika Nikole Mašića za cenu gotovo 15 puta veću od procenjene vrednosti.


 


Delo hrvatskog slikara Nikole Mašića (1852 – 1902) pod nazivom “Sakupljačica drva u zimskom pejzažu” (ulje na platnu, 33x18,5 cm) čija je vrednost procenjena na 400 eura od strane eksperata aukcijske kuće  Hargesheimer & Gunther, u toku aukcije dostiglo je cenu od 5 800 eura po kojoj je konačno i prodato. Na jesenjoj aukciji umetnina i antikviteta u ovoj aukcijskoj kući na prodaju je bilo ponuđeno preko osam stotina lotova.


Slike autora poreklom sa Balkana poslednjih godina dostižu sve veće cene na aukcijama u inostranstvu. Poslednji zapažen rezultat desio se pre nekoliko meseci kada su na aukciji u Doroteumu u Pragu dve slike Paje Jovanovića  prodate za preko 50 000 eura svaka. 


Ovakvi aukcijski rezultati predstavljaju još jednu potvrdu pojačanog trenda da domaći kupci i kolekcionari vraćaju, ili bar teže tome da vrate slike iz inostranstva u domaće privatne i javne kolekcije.


 



Datum objavljivanja: 11.09.2008.