Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Višečulni prikazi Ane Vujović

U subotu, 10. jula, 2010. godine u 20 časova u Gradskoj galeriji Požega - Kulturni centar Požega, otvara se samostalna izložba autorke Ane Vujović, pod nazivom, "Višečulni prikazi". Izložba traje do 23. jula.

 


Izložba "Višečulni prikazi" mlade umetnice Ane Vujović predstavlja deo retko  posveženog istraživačkog sinestezijskog procesa koji je, čini se, ušao u svoju drugu razvojnu fazu. Direktno se nadovezujući na predhodni projekat "Boja zvuka", koji se bavio odnosima zvučnog i vizuelnog, umetnica u okviru novog projekta dodaje u istraživački proces jos jedan fenomen opservacije - čulo dodira. Taktilnost je sada još jedno rešenje koje povezuje sve radove proistekle i inspirasane odgovarajućim književnim delima. Naglašeni upotrebom i projektovanjem tekstova na materijal tehnikom brajeve azbuke sada su orijentisani i na publiku kojoj je primarno čulo dodira. Utisak i osečaj početnog književnog impulsa se pojedinačno u svakom radu prepliće literarno (kroz vizuelni deo rada), taktilno (dodirom preko brajeve azbuke) i auditivno (preko muzičkog prikaza umetnika/koautora koji su dali svoje sinestezijsko viđenje).


Dodavanjem taktilne percepcije u svoje radove Ana Vujović pravi pomak ka fenomenu sinestezije koji su mnogi umetnici kroz vekove pokušali da uhvate i ugrade u svoja dela s namerom da predstave iste ideje različitim jezikom povezanih jedinstvenim osećanjem i dostignu izrazitu metafizičku harmoniju višečulnih opažaja.


Upravo ovim iskorakom ka sinestezijskom jedinstvu umetnice već se mogu osetiti mirisi i ukusi koji nas uvode u narednu fazu istraživačkog procesa aktiviranja novih čulnih senzacija. (Aleksandar V. Markovic)




Ana Vujović je rođena 1979. Godine u Ivanjici. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je grupno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Ovo je njena peta samostalna izlozba. Trenutno živi i radi u Beogradu.


www.anavujovic.com

anavuu@gmail.com


 


Datum objavljivanja: 07.07.2010.