Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Virtuelna izložba na sajtu Prodajne galerije Beograd

U ponedeljak 8. januara pokrenuta je prva virtuelna izložba u okviru sajta Prodajne galerije "Beograd".


 


Projekat Virtuelna galerija Prodajne galerije Beograd naišao je podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i realizovaće se tokom 2018. godine. U januaru smo počeli sa realizacijom. Okosnica projekta je organizovanje virtuelnih izložbi relevantnih umetnika sa kojima Prodajna galerija Beograd uspešno sarađuje, kao i uvođenje novih umetnika, a sa ciljem promocije i plasmana umetnika i njihovih delam, kao i pozicioniranje Prodajne galerije Beograd kao relevantne galerije u Srbiji. Umetnici su pozvani od strane galerije i njenog stručnog tima da učestvuju u virtuelnim izložbama tokom 2018. godine. U okviru sajta biće uklopljen novi virtuelni prostor za ovaj vid izložbi. Svakog meseca predstavićemo stvaralaštvo jednog umetnika. Pored odabranih radova predstavlja se i biografija, tekst o izložbi, kratka forma intervjua, fotografije iz ateljea. Sve ovo biće plasirano na društvenim mrežama i News Letteru čije uvođenje, takođe počinje od januara 2018. godine.



Realizaciju projekta započinjemo izločbom umetnice Ane Knežević pod nazivom „Fiat Lux“. Iizložba može da se pogleda na sajtu Prodajne galerije Beograd do 31. 01. 2018. godine.



Ana Knežević (Beograd, 1976) završila je MFA studije slikarstva 2002, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Studirala je slikarstvo na Massachusetts College of Art u Bostonu 2003/2004. Izlagala je u vodećim galerijama i na umetničkim manifestacijama u Srbiji, uključujući Oktobarski salon 2005 i Salon Muzeja savremene umetnosti 2015. Dobitnica je prestižnih nagrada, za svoje instalacije, među kojima je i nagrada “Vladimir Veličković” za 2009. Njen najvažniji public art projekat Radio Light 487796-Klaster, predstavljen je 2006. godine u Beogradu, a posvećen je Nikoli Tesli povodom 150 godina od njegovog rođenja. Osim Srbije izlagala je u SAD, Francuskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dobitnica je dva značajna njujorška granta: CEC ArtsLink 2012 i Polok-Krasner 2017/2018.


Njen primarni fokus su svetlosno-zvučne instalacije u kojima od 2003. istražuje odnose i preseke između prostora, svetla i zvuka. Harmonija, balans i simetrija su ključni elementi u njenom radu. Živi i radi u Njujorku od 2013. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 12.01.2018.