Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vino i vrijeme

U petak, 27.6.2008. u 20 sati, Grupa 16_11 u svom izložbenom prostoru URBAN DISTRICT predstavlja umetnicu Anku Burić njenom izložbom crteža i video rada pod zajedničkim nazivom "Vino i vrijeme".


 


"Prateći proces (2003 - 2008) gradnje zrna grožđa, potom njegove razgradnje u finalni proizvod vino, gradila se ideja o praćenju istog procesa u novi proizvod - umjetničko djelo: crtež, grafika, slika i dokumentarni film. U procesu gradnje otiska trenutka, ključnu ulogu ima vrijeme koje je nosilac intenziteta boje materije i njenih transformacija. UMJETNOST JE PROCES U PROCESU."  (Anka Burić)





Anka Burić je rođena 1956. u Nikšiću. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Dževada Hoze. Na Akademiji Vitwarne Umeniu, u Pragu (1982-1983) specijalizirala je kod profesora Ladislava Čepelaka. Magistarske studije završila je 1983. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branka Miljuša. Godine 1984. studijski je boravila u Parizu, u Cite Internationale des Arts. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, na odsjeku za grafiku. Vanredni je član CANU od 2004.

Učestvovala je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Fredkristad, Hajlderbeg, Keln, Ljubljana, Ibiza, Beč, Gjor, Rim, Moskva, Cetinje, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Rijeka, Kairo, Aleksandrija, Pariz). Imala je 28 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 26 nagrada za grafiku i crtež, od kojih su najznačajnije: prva nagrada Zlatna presa, na III internacionalnom trijenalu u Kairu, 2000; Velika diploma za grafiku na II INTERBIFEP-u u Tuzli, 1982; Veliki pečat Grafičkog kolektiva na majskoj izložbi grafike, 1985; Trinaestojulska nagrada Crne Gore, 2001.; nagrada hercegnovskog-zimskog likovnog salona 2006. Radovi Anke Burić nalaze se u kolekcijama značajnih muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu.





O Grupi 16_11

Bez proklamacija, ali sa zajedničkim ubeđenjem da ispitivanja izražajnih mogućnosti klasičnih likovnih medija nisu iscrpljena, da ozbiljnost promišljanja i odgovornost stvaralačkog čina nisu  prevaziđeni i da to jesu determinante njihovog bavljenja umetnošću, članovi Grupe 16_11 teže daljoj afirmaciji vizuelnih umetnosti. Oni to čine negovanjem sopstvenih, personalnih pristupa i jezika, kao i podržavanjem onih umetničkih ličnosti i pojava, za koje smatraju da  reafirmišu  kvalitet  na  aktuelnoj likovnoj sceni.

Zalaganjem za ukupno viši nivo likovne pismenosti svih učesnika likovne scene, i stvaraoca i posrednika i konzumenata, umetnici Grupe 16_11 smatraju da će se vremenom izdiferencirati i šire prepoznati promišljanja autora, koji bez obzira na medij izražavanja, stvaraju u potpunom dosluhu sa svojim vremenom.

Grupu čine Bojana Burić, Dušan Todorović, Vidoje Tucović, Maja Erdeljanin, Miša Perić, Maja Jockov Mileusnić i Perica Donkov.


 


 



Datum objavljivanja: 25.06.2008.