Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vinča praistorijska metropola

Stogodišnjica arheoloških istraživanja je prilika da se , kroz izložbu Vinča – praistorijska metropola iznova ukaže na vrednost i značaj ovog nalazišta.Galerija SANU,Knez Mihajlova 35, do 5. decembra.

 


Autentičnu izložbu realizovanu saradnjom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu,  Muzeja grada Beograda i Srpske akademije nauka i umetnosti za prvih sedam dana je videlo skoro 10 000 posetilaca.


Zahvaljujući izložbi Vinča - praistorijska metropola posetioci, posle više od dve decenije pauze, imaju priliku da upoznaju i osete Vinču u svoj njenoj veličini i kompleksnosti, da shate njen izuzetan značaj i u isto vreme budu animirani da nastave priču o pradavnim stanovnicima ovih prostora.


Upoznajući se sa vrhunskim umetničkim dometima vinčanske kulture, sto godina dugim istorijatom arheoloških istraživanja lokaliteta Vinča i  svakodnevnim životom u metopoli nadomak Beograda posetioci su u prilici da sagledaju svu raskoš davno minule epohe ali i trud srpskih arheologa i generacija koje baštine prostor na kome su Vinčanci živeli. Izložba je realizovana sa željom da podseti, zainteresuje i informiše posetioce  inspirišući ih da vole, proučavaju i čuvaju ovaj neprocenjivi  dragulj evropske civilizacije.


Izložba Vinča - praistorijska metropola usredsređena je upravo na neolitsko razdoblje u Vinči, koje je postalo sinonim za najzrelije etape ove epohe, tokom kojih je čovek postao proizvođač hrane i započeo svoje osamostaljivanje od ćudljive prirode. Ona je pokušaj da se rasvetli vreme u kome su Vinčanci postavljali temelje za razvoj budućih evropskih civilizacija. Izložba nudi svu raskoš jednog davno minulog doba, prikazuje trud i razvoj srpske arheologije, ali i današnje generacije, koje baštine prostor na kome su Vinčanci živeli, opominje da čuvaju, dalje proučavaju i prezentuju ovaj nezamenjivi dragulj evropske civilizacije.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.