Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vilijam Kentridž: Pobede i jadi

Gradska galerija Požega / Kulturni centar Požega, Četvrtak, 29. jun 2017. godine u 20h, projekcija dokumentarnog filma "Vilijam Kentridž - pobede i jadi“* ( "William Kentridge - Triumphs and Laments"). Svetsko prikazivanje u muzejima savremene umetnosti širom sveta i ponekoj galeriji...






Gradska galerija Požega jedna je od retkih galerija u manjim mestima koja je dobila autorska prava od distributera filma "William Kentridge - Triumphs and Laments" od produkcijske kuće Todos Contentos y yo tambien, pa je na ovaj način globalno predstavljanje filma sa liste svetskih muzeja prošireno i na galerije koje se bave savremenom umetnošću, a nisu smeštene u velikim gradovima. Naime, film „William Kentridge, Triumphs and Laments“ Između 15. maja i 4. jula 2017. godine prikazuje se istovremeno u muzejima savremene umetnosti širom sveta.



Nakon prikazivanja filma u  Njujorku, Pekingu, Atini, Istanbulu, Dubaiu, Torontu, Lisabonu, Buenos Ajresu, Leonu, Talinu, Zagrebu, na Kanarskim ostrvima.... u Srbiji je film prikazan u Beogradu u Galeriji Legata Čolaković u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Beograd i u biće prikazan u Gradskoj galeriji Požeg​a.



​Ulaz je slobodan. Film traje 70 minuta. Film je na engleskom jeziku.



Podaci o filmu:





​Reditelj: Đovani Troilo (Giovanni Troilo)

Autori: Gaja Baldini (Gaia Baldini), Đovani Troilo (Giovanni Troilo)

Montaža: Simone Venerozo (Simone Veneroso)

Muzika: Filip Miler (Philip Miller), Pjetro Santandželo (Pietro Santangelo)

Produkcija: A todos contentos y yo tambien i In Between Art Film Production u saradnji sa Sky Arte HD, Rai Cinema, Lia Rumma, Tevereterno

O umetniku Vilijamu Kentridžu:



Poznat po animacijama, crtežima i pozorišnim komadima, tokom poslednjih dvanaest godina, Vilijam Kentridž je radio na delu „Triumphs and Laments“, kolosalnom omažu istoriji Rima. Reč je o frizu dugačkom 550 metara postavljenom uz obalu reke Tibar, sačinjenom od slika visokih 90 metara. Rad predstavlja slavne trenutke, pobede i poraze ovog grada: od ubistva Rema do Pazolinija, od Berninija do „Dolce Vita“-e i tekuće izbegličke krize. Nasuprot rimskom Koloseumu, rad „Triumphs and Laments“ je efemerno umetničko delo predviđeno da fizički nestane kroz nekoliko godina. Kentridžove slike oblikovane su na belom kamenu rečne obale pomoću vodenog mlaza, što znači da će čim organski razvoj i zagađenje ponovo potamne zidove, one zauvek nestati, ostavljajući ovaj film kao jedinu uspomenu na njih.



Opisano kao najveće delo savremene umetnosti ikada proizvedeno u Rimu, ostvarenje „Triumphs and Laments“ sastoji se od umetničkog filma u kojem su značenja, sugestije i jezici Kentridžovog rada prevedeni u drugi jezik, jezik kinematografske forme. Sniman u periodu od dve godine, film prikazuje umetnikov studio u Johanesburgu i prati pripreme za zvanično predstavljanje dela. U njemu se istražuju veze koje spajaju „Triumphs and Laments“ sa Kentridžovim osnovnim temama, kao što su odbijanje rasne diskriminacije i složeni odnos između krajolika i pamćenja.



Reditelj:



Rad Đovanija Troiloa kreće se u rasponu od filma do televizije, fotografije i reklame. Između 2012. i 2015. godine, Troilo je za TV kanal Sky Arte režirao dokumentarnu seriju o italijanskim fotografima, kao i nekoliko dokumentaraca, između ostalih i jedan posvećen Karavađu. Troiloovi fotografski radovi objavljivani su u novinama Njusvik Japan, Špigel, D di Repubblica, GQ Italy, CNN, Vajerd UK, Volpejper, Veniti fer, Fler. Godine 2011, režirao je prvi igrani film „Fan Pio“. Godine 2015, sa projektom „La Ville Noire – The Dark Heart of Europe“, dobio je nagradu People Photographer of the Year u konkurenciji Sony World Photography Awards. Njegov poslednji film „Coeurope“, izabran je za IDFA 2016. godine.



Produkcija:



TODOS CONTENTOS Y YO TAMBIEN - Todos Contentos y yo tambien je produkcijska kuća specijalizovana za oblast filma i dokumentarnih serija namenjenih međunarodnom tržištu.



IN BETWEEN ART FILM -  In Between Art Film je filmska produkcijska kompanija koju je 2007. godine osnovala Beatriče Bulgari (Beatrice Bulgari). Specijalizovana je za proizvodnju nezavisnih filmova i dokumentaraca zasnovanih na interdisciplinarnosti i razmeni između različitih umetničkih jezika našeg vremena.







* Film „William Kentridge, Triumphs and Laments“ nije distribuiran na srpsko tržište i nema zvaničan naziv na srpskom jeziku, tako da je prevod naziva filma „Vilijam Kentridž - pobede i jadi“ predlog kustosa Muzeja savremne umetnosti Beograd, gde je film nedavno prikazan.


 



 


Datum objavljivanja: 27.06.2017.