Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Viktorija Zdravković: (Dis)similarity

U ponedeljak, 1. avgusta, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba „(Dis)similarity“ Viktorije Zdravković. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 12. avgusta 2022.

 



 


Izložba se bazira na aktuelnim pitanjima tela, pola i roda, tačnije preispitivanju njihovog značaja kao analitičkih kategorija. Vizuelni prikazi poseduju jasne reference na telesne, biološke datosti, ali njihova uloga zasniva se na analiziranju značaja razlika koje se među njima javljaju. Da li je činjenica da postoje polne razlike dovoljan i uvek neophodan element za konstruisanje rodnih kategorija?



Postavlja se pitanje kako prikazane oblike sagledavamo i koja im značenja pripisujemo? Koji to mehanizmi oblikuju razlike i kako se one stvaraju i menjaju? Gde prestaje biološko, a gde počinje društveno? Da li na biološki pol uvek moramo gledati kroz prizmu binarnosti i da li uopšte možemo tako striktno razgraničiti dihotomiju između specifičnosti muškog i ženskog tela?



Autorka


Viktorija Zdravković (1996, Kraljevo). Diplomirala 2019. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. 2019. dobija priznanje za izuzetan uspeh postignut u toku školovanja. Fondacija za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika joj dodeljuje stipendiju, kao najboljoj studentkinji. Stipendistkinja je Dositeje – Fonda za mlade talente 2019/2020. godine, kao i 2020/2021. koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Završila je master studije 2021. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departman likovnih umetnosti, smer Crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan Ružić. Do sada je svoj rad izlagala na pet samostalnih i preko dvadeset kolektivnih izložbi. Trenutno je na Master studijama politikologije – Studije roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Rekonstrukcija Ženski fond joj dodeljuje stipendiju „Žarana Papić”. Članica je SULUV-a i ima status samostalne likovne umetnice. Živi i stvara u Novom Sadu.


 



Datum objavljivanja: 28.07.2022.