Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Viktor Manuel Hernandez Kastiljo grafike

U utorak, 1. avgusta u 19h u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se samostalna izložba grafika meksičkog umetnika Viktora Manuela Hernandeza Kastilja.

 


Serija grafika nastala u periodu između 2007. i 2014. u tehnici linoreza, predstavlja poetski zaokruženu celinu u kojoj je Viktor Hernandez Kastiljo istraživao nove ikonografske motive u domenu figuracije. Kako autor objašnjava, izabrao je ovu tradicionalnu tehniku jer omogućava spontanost u radu, ali i sa namerom da je afirmiše i pozicionira kao aktuelan medij u savremenom grafičkom stvaralaštvu. Ekspresivnost linije, dinamični crno-beli kontrasti i utemeljenost u estetici grotesknog osnovne su karakteristike umetničkog izraza Viktora Hernandeza Kastilja. Radovima dominiraju predimenzionisane ljudske figure, prikazane u procesu preobražaja u hibridna, fantastična bića koje autor naziva ”antropomorfnim životinjama” i "imaginarnim zverima". Narativni sloj dela je višeznačan, prožet vizuelnim i poetskim metaforama koje su otvorene u svojim značenjima, i za čije odgonetanje umetnik podstiče i smatra važnim lična viđenja i tumačenja posmatrača.



"Vodeći se pravilima estetike grotesknog do krajnje mere naglašavam ironiju i komičnost fantazija, koje u nekim slučajevima imaju anegdotski karakter, gde ljudi dele svoje obličje sa životinjama, stvarajući hibridne forme… Ta izobličenja su očigledna u nekim radovima, kreirana kaligrafskim tokom belih linija, dok su u drugim svedena i utišana dubokim crnim površinama. Barokizirana dinamika figura i fragmentisane kompozicije ovih grafika, kao i bogatstvo sivih tonova koji se optički generišu spletom linija i crnih površina, stvaraju atmosferu nestabilnosti i haosa, karakterističnu za svet nadrealnog."    (iz teksta autora)



Viktor Manuel Hernandez Kastiljo (1963. Meksiko), diplomirao 1985. u Nacionalnoj školi likovnih umetnost u Meksiku; 1991. magistrirao na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti u Krakovu gde je na post-magistarskim studijama slikarstva; 1991-1992 stipendista Nacionalne škole lepih umetnosti u Parizu. Izlagao je samostalno u Kanadi, Meksiku i Poljskoj, i na velikom broju grafičkih bijenala i trijenala (Japan, Koreja, Kanada, Poljska, Rusija, Nemačka, Srbija). Dobitnik više nacionalnih i internacionalnih pohvala i priznanja, neke od njih su: Specijalna nagrada „Presse papier“ Trećeg internacionalnog bijenala savremene grafike (2005: Troa Rivijer, Kvebek, Kanada); Pobednik Prvog internacionalnog salona male grafike (2006: Otava, Ontario, Kanada); Nagrada Prvog internacionalnog trijenala grafike ULUS (2011: Beograd, Srbija)… Profesor je na Fakultetu za umetnost i dizajn na Nacionalnom autonomnom Univerzitetu u Meksiku.


Umetnik je u Beogradu 31. jula, 1. i 2. avgusta (u Srbiji do 13. avgusta).


 


Datum objavljivanja: 28.07.2017.