Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Videomedeja

U prostorijama Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta 5) počinje trodnevni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.


 


Ovogodišnji 17. festival biće svečano otvoren u petak, 29. novembra, u 19:30h.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljen 91 rad umetnika iz više od 30 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i programe članova žirija – Nataša Teofilović iz Srbije, Robert Arnold iz Sjedinjenih Američkih Država i Aleksej Dmitriev iz Rusije.

Takmičarski program obuhvata 82 video rada raspoređena u šest tematskih celina: Art of Politics, Depression Factory, The Good Old Days, The Artist to Love, City Giants i Trying to Build a City, koji konkurišu za nagradu „Sfinga“, kao i 9 medijskih instalacija (višekanalne i jednokanalne video instalacije, generativni i net projekti, interaktivna umetnost i hibridne forme) među kojima će biti dodeljena nagrada „Bogdanka Poznanović“. U nedelju, 1. decembra, u 23h tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala.

Na konkurs za 17. Videomedeju stiglo je preko 900 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Aleksandra Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17h i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Programska satnica festivala može se preuzeti na sajtu: http://videomedeja.org/


 


 



Datum objavljivanja: 29.11.2013.